Sve vesti Svet

SZO OPIMINJE SVE ZEMLJE! POJAČAJTE VAKCINACIJU ZBOG OMIKRONA I PREISPITAJTE MERE!

SZO: SLEDI KRAJ PANDEMIJE ALI KORONA ĆE OPSTATI

Države treba da preispitaju svoje odgovore na kovid-19 i ubrzaju programe vakcinacije kako bi se uhvatili u koštac sa omikron sojem, iako je prerano reći koliko će postojeće vakcine štititi od nove varijante, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Globalno širenje omikron varijante sugeriše da bi mogla imati veliki uticaj na pandemiju kovid-19, i potrebno je da se ona obuzda pre nego što više pacijenata zbog nje bude hospitalizovano, poručio je Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, prenosi Rojters.

– Pozivamo sve zemlje da povećaju nadzor, testiranje i sekvenciranje.Svako samodokazivanje sada košta života – rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

SZO je komentarisala nalaze Fajzera i Bionteka o efikasnosti njihove vakcine protiv omikron soja, pošto su farmaceutske kuće saopštile danas da su njihove tri doze vakcine protiv korona virusa tokom laboratorijskog testa pokazale da imaju neutrališući efekat protiv omikron soja, a da se posle dve doze stvara manje neutarlišućih antitela.

Upozoravajući na prenagljene zaključke iz ispitivanja, glavna naučnica SZO Sumja Svaminatan,rekla je da je prerano reći da li smanjenje neutralizujućih antitela znači da je vakcina manje efikasna.

– Mi to ne znamo – rekla je Svaminatan, dodajući da su potrebni koordinisani globalni istraživački napori.

SZO je aopštila i da će objaviti pregled svog stava o buster dozama u roku od nekoliko dana, ali da sa zabrinjavajući niskim stopama vakcinacije u većem delu sveta u razvoju, primena primarnih doza, umesto pojačivača, ostaje njegov prioritet.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! NE PROPUSITE RAZGOVOR ILIJE VUKSANOVIĆA SA MARIO ZNA!

Nulta Tačka/Novosti