Sve vesti Svet

SZO PREPORUČUJE UKIDANJE OGRANIČENJA PUTOVANJA ZBOG COVID-a 19

SZO PREPORUČUJE UKIDANJE OGRANIČENJA PUTOVANJA ZBOG COVID-a 19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je nacije širom sveta da ukinu ili ublaže ograničenja putovanja zbog COVID-19, rekavši da se pokazalo da su od male vrednosti za javno zdravlje, ali da su štetna za ekonomski rast.

Komitet SZO za hitne slučajeve za međunarodne zdravstvene propise sastao se 13. januara putem video konferencije kako bi procenio najnovija dešavanja u pandemijskoj situaciji širom sveta usred širenja soja Omikron i ponovo razmotrio mere odgovora na COVID-19.

„Komitet je identifikovao sledeće radnje kao ključne za sve zemlje: …ukinuti ili ublažiti međunarodne zabrane saobraćaja jer one ne pružaju dodatnu vrednost i nastavljaju da doprinose ekonomskom i socijalnom stresu koji doživljavaju države članice“, saopšteno je iz SZO-a u sredu.

Komitet je takođe primetio da je neuspeh ograničenja putovanja u cilju ograničavanja prekograničnog širenja Omikrona dokazao njihovu neefikasnost.

LEONARDO DiKAPRIO UPOZORAVA DA IMAMO SAMO DEVET GODINA DA IZBEGNEMO TAKOZVANU KLIMATSKU KATASTROFU

Zemlje treba da se oslone na procenu rizika zasnovanu na dokazima kada biraju da uvedu zahteve za putovanja, odnosno nošenje maski, testiranje, vakcinaciju i karantin, i „izbegavaju stavljanje finansijskog tereta na međunarodne putnike“.

„SZO je savetovala međunarodnom saobraćaju da ne zahteva dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19 za međunarodna putovanja kao jedini put ili uslov koji dozvoljava međunarodna putovanja s obzirom na ograničen globalni pristup i nepravednu distribuciju vakcina protiv COVID-19“, navodi se u saopštenju.

SZO je takođe apelovala na države da priznaju sve vakcine koje su dobile odobrenje SZO, posebno u kontekstu međunarodnih putovanja, dodatno zahtevajući od država da podrže istraživanja „kako bi se donela optimalna strategija vakcinacije za smanjenje infekcije, morbiditeta i mortaliteta“.

Do sada je SZO odobrila 10 vakcina protiv COVID-19, uključujući Covovax, Moderna, Comirnaty, Janssen, AstraZeneca, Covishield, Covaxin, Sinovac i Sinopharm, a još 10 vakcina je u procesu analize, uključujući ruski Sputnjik V i EpiVacCorona.

NOVI, VELIKI INTERVJU IZ BUNKERA SA NOVINARKOM ARNOM ŠEBALJ!

Nulta Tačka/InfoWars