Sve vesti Svet

SZO priznaje da je svako ko primi vakcinu protiv majmunskih boginja deo „kliničkog ispitivanja“ (VIDEO)

SZO priznaje da je svako ko primi vakcinu protiv majmunskih boginja deo „kliničkog ispitivanja“ (VIDEO)

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) priznao je u subotu da se svi koji su primili vakcinu protiv majmunskih boginja smatraju delom „kliničke studije“ u svrhu prikupljanja podataka kako bi istraživači mogli da saznaju više o „efikasnosti vakcine“.

U subotu je SZO održala brifing za medije sa generalnim direktorom Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom i stručnjacima kako bi razgovarali o majmunskim boginjama.

Tim Ngujen, šef jedinice za spremnost za globalne zarazne opasnosti u Programu za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije, rekao je da je efikasnost vakcine još nepoznata jer nikada ranije nije korišćena na ovaj način.

„Želeo bih da podvučem jednu stvar koja je veoma važna za SZO. Imamo neizvesnost oko efikasnosti ovih vakcina jer one ranije nisu korišćene u ovom kontekstu i u ovom obimu“, naglasio je Tim Ngujen.

Ngujen je upozorio da svako ko je primio vakcinu protiv majmunskih boginja tehnički učestvuje u “kliničkom ispitivanju” kako bi se utvrdila efikasnost vakcine.

„I stoga, kada se ove vakcine isporučuju, isporučuju se u kontekstu studija kliničkih ispitivanja i prospektivnog prikupljanja ovih podataka kako bismo povećali naše razumevanje efikasnosti ovih vakcina“, rekao je on.

Prema CDC-u, postoje samo dve vakcine koje su licencirane od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za „sprečavanje infekcije majmunskim boginjama“ – JYNNEOS (takođe poznat kao Imvamune ili Imvanex) i ACAM2000.

Istog dana, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je izbijanje majmunskih boginja globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom, u subotu neposredno pred izbore na sredini mandata.

Prema izveštajima, Tedros je poništio odluku 8 članova stručnog komiteta koji su glasali protiv deklaracije, samo 6 je glasalo za.

Dva izvora rekla su Rojtersu da su članovi stručnog komiteta podeljeni po pitanju odluke, ali odgovornost za donošenje konačne odluke leži na generalnom direktoru Tedrosu.

U Njujorku, koji je nazvan epicentrom epidemije majmunskih boginja u SAD, vlada je najavila dodatnu vakcinu protiv majmunskih boginja.

„Njujorško Ministarstvo zdravlja objavilo je planove za sledeću raspodelu JYNNEOS vakcine”, navodi se u saopštenju. „Približno 26.000 dodatnih doza isporučeno je u Njujork kao deo Faze 2b od savezne vlade i države, i biće distribuirane putem klinika, lokacija za masovnu vakcinaciju i preporuka u zajednici. Pojedinci će moći da rezervišu termine za period od 24. jula do 13. avgusta”.

MARIO ZNA! UŽIVO! PONEDELJAK OD 20:30h!

„Odeljenje za zdravstvo brzo reaguje da distribuira što više doza vakcine na najpravedniji mogući način“, rekao je komesar za zdravstvo dr Ešvin Vasan. „Sa porastom slučajeva, jasno je da postoji velika potreba za više vakcina u Njujorku, a mi radimo sa našim saveznim partnerima na dobijanju više doza”.

Nulta Tačka/GatewayPundit