Sve vesti Svet

SZO se setila da postoji međunarodno pravo, prikuplja dokaze za istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini

SZO se setila da postoji međunarodno pravo, prikuplja dokaze za istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da prikuplja dokaze za istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini i navela da je do sada zabeležila 200 napada na zdravstvene ustanove u toj zemlji, a to nije primećivala 1999. godine kada su sprovođeni brutalni napadi NATO-a pod vođstvom SAD na bolnice i porodilišta u Srbiji.

Direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan, tokom nenajavljene posete Kijevu, u kojoj boravi zajedno sa generalnim direktorom Tedrosom Adanom Gebrejesusom, rekao je na konferenciji za novinare da je odgovornost zaraćenih strana da izbegavaju napade na zdravstvene ustanove.

On je dodao da je SZO već dokumentovala 200 napada na bolnice i klinike u Ukrajini, prenosi Rojters. Rajan tvrdi da tih 200 slučajeva ne predstavlja ukupan broj napada na ukrajinske zdravstvene ustanove, već samo broj onih koje je SZO potvrdila.

-Namerni napadi na zdravstvene ustanove predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava, rekao je Rajan i dodao da SZO nastavlja da dokumentuje i prikuplja svedoke ovih napada.

-I verujemo da će sistem UN i Međunarodnog krivičnog suda i ostali preduzeti neophodnu istragu kako bi procenili zločinačku nameru koja stoji iza ovih napada – naveo je Rajan.

Tedros je poručio ukrajinskom narodu da je SZO uz njih.

-Nastavljamo sa pozivima Ruskoj Federaciji da prekine rat – poručio je Tedros.

Rusija je negirala ranije optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o mogućim ratnim zločinima, kao i tvrdnje da su na njenoj meti civili.

Nulta Tačka/Agencije