Sve vesti Svet

SZO u muci sa pronalaženjem novog naziva za MAJMUNSKE BOGINJE

SZO u muci sa pronalaženjem novog naziva za MAJMUNSKE BOGINJE

Poki MekPokfejs, Mpok: ovo su neke od ideja koje je javnost poslala Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) dok traži novo ime za majmunske boginje.

Često imena bolesti bira tehnički komitet iza zatvorenih vrata, ali SZO je ovog puta odlučila da otvori proces za javnost. Nakon sporog početka, desetine podnesaka su sada podnete od niza saradnika, uključujući akademike, doktore i aktiviste gej zajednica.

Oni se kreću od tehničkih (OPOKSID-22, koji je podneo lekar hitne pomoći sa Harvardske medicinske škole Džeremi Faust) do farsičnih (Poky McPokface, podneo Andrev Ii u aluziji na Boaty McBoatface – skoro naziv britanskog polarnog istraživačkog broda nakon javnog glasanje o izboru).

Raste pritisak za novo ime za staru bolest, delom zato što kritičari kažu da je to obmanjujuće, jer majmuni nisu originalni domaćini ove bolesti.

Grupa vodećih naučnika napisala je u junu dokument o stavu pozivajući na ime koje je „neutralno, nediskriminatorno i nestigmatizirajuće“ usred straha da bi se to ime moglo koristiti na rasistički način.

Do ove godine, majmunske boginje su se uglavnom širile samo u grupi zemalja zapadne i centralne Afrike.

Veoma je važno da pronađemo novo ime za majmunske boginje jer je ovo najbolja praksa da se ne uvrede etičke grupe, regiona, zemlje, životinje itd – rekla je portparol SZO Fadela Čaib u utorak.

SZO je veoma zabrinuta ovim pitanjem i želimo da pronađemo ime koje nije stigmatizirajuće – dodala je ona ne dajući vremenski okvir.

Jedan od popularnijih podnesaka do sada je Mpok, koji je podneo Samuel Mirielo, direktor muške zdravstvene organizacije REZO koja već koristi to ime u svojim kampanjama u Montrealu, Kanada.

Britanija: Hiljade žrtava zaraženih HIV-om i hepatitisom C putem transfuzije krvi dobiće odštetu

Prijave koje ismevaju gej zajednicu bile su ranije postavljene, ali su kasnije uklonjene sa sajta SZO.

SZO ima mandat da dodeljuje nova imena postojećim bolestima prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti. Već je preimenovao varijante virusa majmunskih boginja, ili klade, menjajući ih iz afričkih regiona u rimske brojeve.

SZO je saopštila da će odlučiti među predlozima „prema njihovoj naučnoj valjanosti, njihovoj prihvatljivosti, njihovoj izgovorljivosti (i) da li se mogu koristiti na različitim jezicima“.

Siguran sam da nećemo smisliti smešno ime – rekao je Čaib.

Majmunske boginje su prvi put otkrivene 1958. godine i nazvane po prvoj životinji koja je pokazala simptome.

SZO-u nije smetalo ime majmunske boginje ranije, niti im je zvučalo rasistički i uvredljivo dok se ta bolest pojavljivala samo u Africi, a sada kada je napala najviše populaciju koja je „ugrožena“ jer se odnosi na muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, tek tada je ovo ime pod lupom.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR PETROVIĆ- Vučić je u PANICI- Peticija protiv EVRO PRAJDA je USPELA

Nulta Tačka/Mediji