Sve vesti Svet

SZO upozorava na još jednu “epidemiju” u Evropi

SZO upozorava na još jednu "epidemiju" u Evropi

Stope gojaznosti dostigle su “razmere epidemije” u Evropi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. To pitanje je istaknuto u velikom izveštaju predstavljenom na Evropskom kongresu o gojaznosti u utorak.

Stope “još uvek eskaliraju” , upozorila je zdravstvena organizacija, navodeći da se ni za jednu zemlju u regionu ne očekuje da ispuni globalni cilj Svetske zdravstvene organizacije o nezaraznim bolestima (NCD) o zaustavljanju rasta stope gojaznosti do 2025. godine.

“Alarmantno, postojao je dosledan porast prevalencije prekomerne težine i gojaznosti, a nijedna država članica nije na putu da postigne cilj zaustavljanja porasta gojaznosti do 2025. godine”, navodi se u izveštaju.

Bolest doprinosi oko 1,2 miliona smrti i uzrokuje oko 200.000 slučajeva raka u regionu godišnje. Ova brojka će rasti dalje, a predviđa se da će u nekim zemljama gojaznost nadmašiti druge faktore rizika od raka, uključujući čak i pušenje, navodi se u izvještaju.

„Širom evropskog regiona SZO, gojaznost će verovatno biti direktno odgovorna za najmanje 200.000 novih slučajeva raka godišnje, a predviđa se da će ova brojka rasti u narednim decenijama“, navodi se u dokumentu.

Prema podacima SZO, trenutno je oko 59% odraslih u Evropi ili preti da postane ili gojazno. Problem pogađa i decu: oko 7,9% dece mlađe od pet godina – njih oko 4,4 miliona – već ima problema s viškom telesne težine.

Situacija je znatno gora kod dece školskog uzrasta, od kojih svako treće ima višak kilograma. Trend se „privremeno smanjuje kod adolescenata“, pri čemu je oko četvrtina pogođena. Gojaznost je veća u Evropi nego u bilo kojoj drugom delu sveta osim Amerike, navodi se u izveštaju.

Mora se preduzeti sveobuhvatan pristup za rešavanje ovog problema, rekla je SZO, priznajući da “nijedna intervencija ne može zaustaviti porast rastuće epidemije”.

Predložene mere uključuju povećanje oporezivanja zaslađenih napitaka šećerom i subvencije za zdravu hranu, ograničenja reklamiranja nezdrave hrane za decu, kao i „poboljšanje pristupa uslugama upravljanja gojaznošću i prekomernom težinom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao deo univerzalne zdravstvene pokrivenosti .”

NultaTačka