Sve vesti Svet

TALIBANI POZIVAJU NA OSVETU NAKON NOVIH VAZDUŠNIH NAPADA KOJE SU ZAPOČELI AMERIKANCI U AVGANISTANU!

Sjedinjene Američke Države pokrenule su nekoliko vazdušnih napada u Avganistanu usmerene ka talibanima, stoji u saopštenju Pentagona. Vazdušni napadi izvedeni su u znak podrške avganistanskoj vladi, koja gubi značajnu poziciju pred talibanima od kako su SAD počele sa povlačenjem trupa.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

,,U poslednjih nekoliko dana delovali smo vazdrušnim udarima kako bismo podržali ANDSF (avganistanske nacionalne odbrabene i sigurnosne snage)”, rekao je novinarima portparol Pentagona John Kirby. Upitan o vazdušnim udarima u Kandaharu rekao je ,,Neću da ulazim u tehničke detalje tih napada.”

Od kako je potpisan mirovni američki sporazum između SAD-a i Talibana u februaru 2020. godine, američki vazdušni udari na Talibani su prekinuti. SAD izvodi ove napade obično u svrhu odbrane avganistanske vlade. Sa njihove strane, talibani se za sada suzdržavaju od direktnog napada na SAD ili druge strane trupe.

Ovonedeljni vazdušni napadi su prvi koje je SAD priznala od kako je general Scott Miller, bivši najviši američki pukovnik u Avganistanu predao svoja ovlašćenja generalu Franku McKenzi-ju, šefu američke Centralne komande. To je takođe znak da će SAD nastaviti sa vazdušnim napadima Avganistana barem do 31. avgusta, za kada je najavljeno potpuno povlačenje američkih trupa.

Američki vazdušni napadi na Avganistan sada se izvode van zemlje, što je Pentagon nazvao ,,sposobnošću preko horizonta”. SAD će zadržato ovu sposobnost nakon povlačenja, pa je moguće da će SAD nastaviti da bombarduje Avganistan i nakon septembra.

Talibanski portparol Zabihullah Mujahid osudio je nove vazdušne napade kao kršenje prethodnih sporazuma iz Dohe, obećavajući da će doći do velike osvete:

,,Potvrđujemo ove vazdušne napade i najoštrije ih osuđujemo, to je očigledan napad i kršenje sporazuma iz Dohe jer oni ne mogu da imaju operacije nakon maja”, rekao je, pozivajući se na sporazum između SAD-a i talibana te povlačenja talibanskih snaga kako bi Amerikanci mogli uopšte da se povuku.

,,Ako izvedu bilo kakvu operaciju, postaće odgovorni za posledice koje će snositi.”

SAD takođe planira da ostavi oko 600 vojnika u ovoj zemji koji će boraviti u Kabulu radi čuvanja ambasade i međunarodnog aerodroma.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”