Sve vesti Svet

TALIBANI PRONAŠLI NOVI OGROMAN ARSENAL ,,OSTAVLJENE” AMERIČKE VOJNE OPREME: AVIONI, ORUŽJE, NAOČARE ZA NOĆNO OSMATRANJE, DRONOVI

Pisao Elena Vuk

Pre oko mesec dana avganistansko ministarstvo odbrane objavilo je na društvenim mrežama fotografije sedam potpuno novih helikoptera koji stižu u Kabul, a isporučile su ih Sjedinjene Države. Prenosi Reuters.

“Nastavićemo da pružamo podršku,” rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin novinarima pre koji dan u Pentagonu.

Međutim, u nekoliko nedelja talibani su zauzeli veći deo zemlje, kao i svo oružje i opremu koju su za sobom ostavile avganistanske snage dok su bežale. Prenosi Reuters.

 

Na video snimku se vidi kako pobunjenici napreduju kako pregledaju dugačke redove vozila i otvaraju sanduke sa novim vatrenim oružjem, komunikacijskom opremom, pa čak i vojnim dronovima.

“Sve što nije uništeno sada je kod talibana”, rekao je Rojtersu jedan američki zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Sadašnji i bivši zvaničnici SAD-a kažu da postoji zabrinutost da bi se to oružje moglo upotrebiti za ubijanje civila, da bi ga druge militantne grupe, poput Islamske države, zaplenile kako bi napale američke interese u regiji, ili čak potencijalno predalo protivnicima, uključujući Kinu i Rusiju.

(Za grafički prikaz haosa na aerodromu u Kabulu: https://tmsnrt.rs/3stVpcj )

Administracija predsednika Džoa Bajdena toliko je zabrinuta zbog oružja da razmatra brojne mogućnosti koje treba potražiti.

Zvaničnici su rekli da nije isključeno da se ne mogu izvesti vazdušni napadi na veću opremu, poput helikoptera, ali postoji zabrinutost koja bi naljutila talibane u trenutku kada je glavni cilj Sjedinjenih Država evakuacija ljudi. Prenosi Reuters.

 

Drugi zvaničnik je rekao da, iako još nema konačnih brojeva, trenutna obaveštajna procena je da se veruje da talibani kontrolišu više od 2.000 oklopnih vozila, uključujući američke Humvees, i do 40 aviona potencijalno uključujući UH-60 Black Hawks, izviđačke jurišne helikoptere , i ScanEagle vojne dronove.

“Već smo videli talibanske borce naoružane oružjem američke proizvodnje koje su zaplenili od afganistanskih snaga. Ovo predstavlja značajnu pretnju Sjedinjenim Državama i našim saveznicima”, rekao je predstavnik Michael McCaul, najviši republikanac u Odboru za spoljne poslove predstavničkog doma , rekao je Reuters u e-poruci.

Trofeji pobune

Brzina kojom su talibani preleteli Avganistan podseća na militante Islamske države koji su uzimali oružje od iračkih snaga koje su isporučile SAD i koje su pružile mali otpor 2014. godine.

Između 2002. i 2017. godine, Sjedinjene Države dale su avganistanskoj vojsci približno 28 milijardi dolara naoružanja, uključujući oružje, rakete, naočare za noćno osmatranje, pa čak i male dronove za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Ali avioni poput helikoptera Blackhawk-a bili su najvidljiviji znak američke vojne pomoći i trebali su biti najveća prednost avganistanske vojske u odnosu na talibane.

Između 2003. i 2016. godine, Sjedinjene Američke Države dale su avganistanskim snagama 208 aviona, prema Kancelariji za odgovornost vlade SAD (GAO).

U poslednjih nedelju dana mnogi od tih aviona bili su najkorisniji avganistanskim pilotima da pobegnu od talibana.

Jedan od američkih zvaničnika rekao je da su avganistanski piloti koji su tražili utočište odvezli između 40 i 50 aviona u Uzbekistan. Čak i pre nego što su tokom vikenda preuzeli vlast u Kabulu, talibani su započeli kampanju ubistava pilota.

Taliban seen with SCAR rifle commonly carried by American commandos

Neki avioni su bili u Sjedinjenim Državama na održavanju i ostaće tamo. Umesto toga, američku vojsku će evakuisati oni koje su na putu za avganistanske snage iz Kabula.

Sadašnji i bivši zvaničnici kažu da, iako su zabrinuti zbog toga što talibani imaju pristup helikopterima, avioni zahtevaju često održavanje i mnogi su komplikovani u letenju i za to je potrebna posebna obuka. Prenosi Reuters.

“Ironično, činjenica da se naša oprema tako često kvari nam je spasila život ovde”, rekao je treći zvaničnik.

Penzionisani general američke vojske Joseph Votel, koji je nadzirao vojne operacije SAD-a u Afganistanu kao šef Centralne komande SAD-a od 2016. do 2019. godine, rekao je da većina vrhunskog hardvera koji su zarobili talibani, uključujući avione, nije opremljena osetljivom američkom tehnologijom.

“U nekim slučajevima, neki od njih će više ličiti na trofeje”, rekao je Votel. preneo Reuters

Borba noću

Neposrednija je zabrinutost zbog nekih oružja i opreme koje je lakše koristiti, poput naočara za noćno osmatranje.

Od 2003. godine Sjedinjene Države su Avganistanskim snagama dostavile najmanje 600.000 pešadijskog naoružanja, uključujući jurišne puške M16, 162.000 komada komunikacijske opreme i 16.000 naočara za noćno osmatranje.

“Sposobnost rada noću zaista menja igru”, rekao je jedan pomoćnik kongresa za Reuters.

Votel i drugi rekli su da bi malokalibarsko oružje koje su pobunjenici zaplenili, poput mitraljeza, minobacača, kao i artiljerijskih komada, uključujući haubice, moglo dati talibanima prednost u odnosu na svaki otpor koji bi mogao isplivati.

Američki predstvnici rekli su da se očekuje da će većinu oružja koristiti sami talibani, ali bilo je prerano za reći šta planiraju učiniti, uključujući moguće deljenje opreme sa suparničkim državama poput Kine.

Andrew Small, stručnjak za kinesku spoljnu politiku pri nemačkom Marshall fondu u Sjedinjenim Državama, rekao je da će talibani verovatno odobriti Pekingu pristup bilo kojem američkom oružju nad kojim sada imaju kontrolu.

Taliban now 'world's most heavily armed terror group' after seizing 'motherload' of US tanks, humvees and weapons
Jedan od američkih predstavnika rekao je da Kina neće verovatno dobiti mnogo, jer Peking već ima pristup oružju i opremi. prenosi Reuters

Stručnjaci kažu da situacija pokazuje da Sjedinjenim Državama treba bolji način praćenja opreme koju daju saveznicima. Moglo je učiniti mnogo više kako bi se osiguralo da se te zalihe avganistanskim snagama pomno prate i popisuju, rekao je Justine Fleischner iz britanskog Centra za istraživanje naoružanja i konflikt.

“Ali prošlo je vreme da ti napori imaju bilo kakav uticaj u Avganistanu”, rekao je Fleischner.

Nulta Tačka/Reuters