Sve vesti Svet

TECH BROS PREDLAŽE DA SE ŽENAMA UGRADE SINTETIČKE MATERICE

TECH BROS PREDLAŽE DA SE ŽENAMA UGRADE SINTETIČKE MATERICE
Pisao Elena Vuk

Tehnološki poduzetnici raspravljali su  o mogućnosti zamene prirodnog porođaja sintetičkim maternicama, tvrdeći da bi takva tehnologija uklonila “teret” trudnoće i omogućila ženama da rade više.

Nakon što je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Elon Musk u utorak upozorio da bi društvo “trebalo biti mnogo više zabrinuto zbog kolapsa stanovništva”, Musk-ovi kolege tehnološki lideri došli su do jednog rešenja za smanjenje nataliteta.

„Trebali bismo ulagati u tehnologiju koja čini rađanje dece mnogo bržim/lakšim/jeftinijim/pristupačnijim… Sintetičke materice, itd.,” predložio je Sahil Lavingia, osnivač platforme za trgovinu digitalnim proizvodima Gumroad.

Vitalik Buterin, suosnivač kriptovalute Ethereum, složio se s tim, tvrdeći da bi žene mogle nastaviti raditi ako se “teret trudnoće” zameni sintetičkim matericama.

Buterin, čija se neto vrednost procenjuje na 1,46 milijardi dolara, tvrdi da bi prenošenje trudnoće na mašine moglo značiti “značajno smanjenje nejednakosti” u bogatstvu među polovima.

Iako su Lavingia i Buterin dobili određenu podršku na društvenim mrežama, većina reakcija bila je izrazito negativna, a kritičari su tu ideju upoređivali s ljudima gajenim u laboratorijama kao iz filma Matrix.

„Ovo je tako distopijski… zašto ne stvoriti sistem u kojem svako ko doprinosi društvu zarađuje dovoljno da izgradi porodicu, kupi kuću i živi umesto da ga konstantno naplaćuje inflacija?“ predložila je jedna osoba.

Novinar Amil Niazi je tvitovao:

Razlog zašto većina ljudi (se) odlučuje da nemaju decu nije zato što im nedostaju brze i jednostavne sintetičke materice, već zato što se sve više oseća kao da morate da budete milioner da biste ih podizali.

Naučnici u Holandiji su 2019. godine tvrdili da su u roku od 10 godina od stvaranja prve veštačke materice na svetu. Ta tehnologija je, međutim, namenjena da se koristi za zaštitu prevremeno rođenih beba, a ne da u potpunosti zameni prirodnu trudnoću.

Nulta Tačka/RT