Sve vesti Tehnologija

TEK KREĆE CENZURA! EU donela nove propise o “zaštiti” medija i borbe protiv “dezinformacija”

TEK KREĆE CENZURA! EU donela nove propise o "zaštiti" medija i borbe protiv "dezinformacija"

Evropska komisija je predstavila nove sveobuhvatne propise za koje tvrdi da će zaštititi nezavisne medije od političkog uplitanja i nadzora.

Zakon o slobodi medija, objavljen u petak, zabraniće upotrebu špijunskog softvera i drugih taktika nadzora nad novinarima i članovima njihovih porodica, i zabraniće pretres i zaplenu medijskih kancelarija – osim „ iz razloga nacionalne bezbednosti “, u kojoj sudskoj praksi izvršenje mora ispuniti visok teret dokazivanja.

Zakon će takođe zahtevati od medijskih kompanija da otkriju svoje vlasništvo i svaki sukob interesa koji bi mogao da utiče na njihovo izveštavanje u ime obezbeđivanja „ pluralizma medija “ obavezom transparentnosti. Evropsko udruženje medija za časopise i Evropsko udruženje izdavača novina već su doveli u pitanje taj deo zakona, tvrdeći da on utiče na njihovu „ slobodu ulaganja i poslovanja. ”

Vulin: Parada koštala građane Srbije 3 miliona evra

Zakon će takođe formirati „ nezavisni “ Evropski odbor za medijske usluge, koji će biti popunjen „ nacionalnim medijskim vlastima “ i koji će imati zadatak da savetuje o regulatornim pitanjima, uključujući raspodelu državnog oglašavanja i koncentraciju moći u rukama nekoliko medijskih konglomerata. Ovo telo takođe treba da štiti od upada medija van EU koji „ predstavljaju rizik po javnu bezbednost “ i da obezbedi da globalne internet platforme budu u skladu sa navodno dobrovoljnim inicijativama EU, kao što je Kodeks prakse o dezinformacijama .

Iako zakon ima za cilj da zaštiti od „ neopravdanog uklanjanja medijskog sadržaja proizvedenog u skladu sa profesionalnim standardima “, on uključuje široke rupe koje omogućavaju uklanjanje takvog sadržaja u slučaju „ sistematskih rizika kao što su dezinformacije “, termin koji izbegava da definiše, ali koji su poslednjih godina koristile zapadne vlade da marginalizuju i cenzurišu različita gledišta.

Ranije ove godine, EU je potpuno zabranila RT i Sputnjik u cenzuri bez presedana, navodeći „ sistematske dezinformacije “ u vezi sa sukobom u Ukrajini i revidirala svoj Kodeks o dezinformacijama kako bi eksplicitno ciljala na Rusiju i ruske medije. Potpisnici ovog „ dobrovoljnog “ pakta su Google, Microsoft, Tvitter, TikTok i Meta. Prošle godine, blok se takođe udružio sa izvođačem iz Pentagona NewsGuardom kako bi unapredio svoju borbu protiv „ dezinformacija “.

NultaTačka/RT