Sve vesti Svet

“TERORISTIČKA” ČOKOLADA: IZRAEL ZAPLENIO ROBU KOJA JE IŠLA ZA GAZU JER SE VERUJE DA SU NAMENJENE ZA FINANSIRANJE HAMASA

Pisao Elena Vuk

Rečeno je da su šemu finansiranja čokolade odredili izraelski istražitelji koji su označili takozvani „sumnjivi“ uvoz hrane koja je imala konačno odredište, Gazu. Zvaničnici su spekulisali da su operacije hrane deo veće, široke mreže finansiranja.

Izraelski bezbednosni zvaničnici stavili su čokoladu na zabranjenu listu za Gazu, nakon što su istražitelji utvrdili da su čokoladne pločice vezane za pojas Gaze bile deo šeme umrežavanja za finansiranje grupe Hamas.

Uvredljive čokoladne pločice zaplenjene su u ponedeljak nakon što su ih zvaničnici Poreske uprave označili kada su paketi dolazili u Izrael iz Egipta na graničnom prelazu Nitzana. Ukupno je zaplenjeno približno 23 tone čokoladnih pločica „Cocoa Lovers“.

Pozivajući se na izraelsko Ministarstvo odbrane, Times of Israel je preneo da su istražitelji radili na obaveštajnim podacima koje su izdali istražitelji i Nacionalni biro Ministarstva za istrage finansiranja terorizma.

 

Rečeno je da su 23 tone hrskavih čokoladnih pločica uvezle al-Mutahidun Currency Exchange i Arab al-Sin, dve kompanije povezane sa Gazom koje funkcionišu pod porodicom Shamlakh, a izraelska država ih smatra terorističkim organizacijama. Izraelske odbrambene snage ranije su optužile Šamlahe da su uložili milione dolara za podršku Hamasovoj grupi.

“Izrael će nastaviti da deluje kako bi sprečio osnaživanje Hamasa, koji gradi vojnu snagu umesto da brine o ljudima u Pojasu Gaze koji propadaju od ekonomskog tereta”, rekao je Gantz u izjavi koju je preneo Jerusalem Post .

“Nastavićemo da lovimo mreže koje finansiraju terorizam, bez obzira na to koju metodu izaberu.”

Izraelski istražitelji rade pod uverenjem da se zvaničnici Hamasa razilaze u uvozni sektor kako bi ograničili alternativna sredstva za dobijanje novih sredstava za operacije.

Nulta Tačka/SputnikNews