Sve vesti Svet

Tesla obustavlja proizvodnju u fabrikama u Berlinu i Šangaju

Tesla obustavlja proizvodnju u fabrikama u Berlinu i Šangaju

Proizvodnja u fabrikama Tesle u Berlinu i Šangaju biće obustavljena tokom narednog perioda, a kao razlog se navodi poboljšanje proizvodnih procesa. Ipak, američka kompanija ima i razne druge probleme, a jedan od njih je činjenica da je prodaja u drugom kvartalu ove godine bila razočaravajuća.

Već smo pisali o otpuštanju radnika Tesle, a sada će njihova radna snaga u Nemačkoj i Kini morati da ide na prinudni godišnji odmor.

Očekuje se da fabrike u Berlinu i Šangaju neće raditi nekoliko nedelja, a kao razlog se navodi poboljšanje proizvodnog procesa. Američki proizvođač električnih automobila prvo je zaustavio proizvodne trake u Šangaju sa kojih silazi Model Y, i to tokom prve dve nedelje jula. Proizvodnja Modela 3 u Kini će biti zaustavljena 18. jula, i to na period od 20 dana. Tokom ove pauze očekuje se poboljšanje proizvodnog procesa kako bi sa fabričkih traka silazio veći broj automobila, a normalizacija proizvodnje u Šangaju se očekuje tokom avgusta.

Ipak, rad fabrike u Kini neće biti ispuniti očekivanja ove godine, jer su proizvodne trake bile zaustavljene i tokom proleća kada je u Šangaju uveden policijski čas zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom.

Što se Nemačke tiče, gigafabrika u okolini Berlina će prestati sa radom 11. jula i to na dve nedelje. Nemački mediji izveštavaju da Tesla želi da duplira proizvodne kapacitete u ovom postrojenju od avgusta. Prema određenim navodima, ovo zatvaranje je planirano mesecima unazad. List Bild izveštava da će se remont fabrike koncentrisati na to da karoserije automobila provedu samo 30 sekundi na svakoj proizvodnoj stanici, umesto oko 3 minuta, koliko sada troše za svaku fazu.

Kompanija Tesla je saopštila da planira proizvodnju 500.000 automobila godišnje u nemačkoj fabrici, ali do sada, proizvodnja je dostigla tek 1.000 primeraka nedeljno, što je desetina originalnog plana. Za sada nije poznato koji deo od 4.500 radnika će otići na odmor, a koliko njih će ostati da reorganizuje proizvodnju.

Ilon Mask, direktor kompanije Tesla, nedavno je saopštio da nove fabrike u Nemačkoj i Teksasu, gube milijarde dolara jer su troškovi veliki a rezultati slabi.

MARIO ZNA UŽIVO- LUDILOOO histerije- Prešli su granicu gluposti i komedije- Morate ovo da čujete

Nulta Tačka/Agencije