Sve vesti Svet

TIM VRHUNSKIH NAUČNIKA KOJI ISTRAŽUJU POREKLO COVID-a RASPAO SE USLED KONTROVERZI I SUKOBA INTERESA

Radna grupa naučnika koja istražuje poreklo Covid-19 raspuštena je, otkrio je njihov vođa. Njihovu istragu od početka su mučile optužbe za korupciju i sukob interesa.

Profesor Univerziteta Columbia Jeffrey Sachs rekao je u subotu za Wall Street Journal da je, nakon godinu dana rada, rasformirao tim, jer je njegov bivši lider koristio sredstva američke vlade za proučavanje koronavirusa na Institutu za virusologiju u Vuhanu, u Kini, – ustanova za koju mnogi veruju da je virus iz nje potekao.

Why are calls growing to investigate the Wuhan lab leak theory? | Coronavirus pandemic News | Al Jazeera

 

 

„Jednostavno nisam želeo radnu grupu koja je tako jasno bila uključena u jedno od glavnih pitanja cele ove potrage za poreklom, a to je bio Savez za ekološko zdravlje(EcoHealth Alliance)“, rekao je on, misleći na privatnu istraživačku firmu koja je dobila 600.000 dolara grantova od američkog Nacionalnog instituta za zdravlje za proučavanje koronavirusa slepih miševa u laboratoriji između 2015. i 2019. godine.

Sachs je rekao da je radna grupa raspuštena sredinom septembra i da će objaviti svoje nalaze sredinom 2022. Uključeni naučnici će u međuvremenu sprovesti istragu o pitanjima bezbednosti i nadzora laboratorija, dodao je on.

Tim, koji je bio povezan sa medicinskim časopisom The Lancet, osnovan je 2020. godine, a u početku ga je vodio predsednik Saveza EcoHealth Peter Daszak.

Daszak, koji je izjavio da „nema suprotstavljenih interesa“, objavio je prošlog februara u časopisu The Lancet izjavu u kojoj se osuđuje teorija da je Covid-19 pobegao iz laboratorije u Vuhanu kao „glasine i dezinformacije“. On i njegove kolege osudili su ono što su opisali kao „teorije zavere koje sugerišu da Covid-19 nema prirodno poreklo“.

„Teorije zavere ne stvaraju ništa drugo osim što stvaraju strah, glasine i predrasude koje ugrožavaju našu globalnu saradnju u borbi protiv ovog virusa“, navodi se u saopštenju.

Daszak nije bio jedini među potpisnicima izjave koji je očigledno prikrio svoj sukob interesa. Četvrtina od 27 naučnika koji su dali svoje ime povezani su sa EcoHealth Alliance-om kao članovi odbora, savetnici ili zaposleni. Iako je Daszak kasnije priznao svoj sukob interesa, a dodatak je dodat u izjavu na internetu ovog juna, drugi naučnici nisu.

Ne postoje dokazi da je virus pobegao iz kineske laboratorije. Međutim, istraživački radovi otkrivaju da su naučnici u Vuhanu sprovodili takozvanu studiju o dobijanju funkcije na koronavirusima, koja je uključivala modifikovanje i povećanje prenosivosti životinjskih virusa kako bi bolje razumeli njihov uticaj na ljude.

Daszak se na kraju u junu izuzeo iz radne grupe, a s obzirom na to da se predsednik EcoHealt Alliance uklonio s puta i tim je ostao pod rukovodstvom Sachs-a, njegov stav o teoriji curenja iz laboratorije promenio se iz teorije zavere u mogućnost. U pismu objavljenom u The Lancet-u neposredno pre raspuštanja tima ovog meseca, naučnici su napisali da im je potrebno „da sve hipoteze procene na racionalnoj osnovi i da izmere njihovu verovatnoću na osnovu činjenica i dokaza“.

Potpisnici su mišljenja da bi prerano utvrđivanje krivice da je virus iz laboratorije u Vuhanu, smanjilo verovatnoću kineske vlade da sarađuje sa njihovom istragom. Kinu je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) optužila za nedovoljnu saradnju u otkrivanju uzroka Covid-19 i odbijanje da preda podatke o prvim slučajevima koje je identifikovala krajem 2019.

Putovanje SZO-a u Vuhan početkom 2021. godine ostavilo je pitanje porekla virusa nerešenim, ali je nakon toga Daszak, koji je učestvovao na putovanju, još uvek opisivao teoriju curenja iz laboratorije kao “krajnje neverovatnu”, čak nakon što je primetio trud Kineza da sakriju podatke od njegovog tima.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT