Sve vesti Tehnologija

TINEJDŽER HAKER TVRDI DA JE PREUZEO KONTROLU NAD 25 TESLINIH VOZILA

TINEJDŽER HAKER TVRDI DA JE PREUZEO KONTROLU NAD 25 TESLINIH VOZILA
Pisao Elena Vuk

Vlasnici više od 25 Teslinih automobila u 13 zemalja širom sveta mogli bi biti iznenađeni kada saznaju da su njihova vozila očigledno pod uticajem hakera, koje je otkrio istraživač sigurnosti iz Nemačke, koji kaže da je otkrio softversku grešku u sistemima EV pionira.

David Colombo, 19-godišnji stručnjak za informacione tehnologije, tvitovao je u utorak da mu softverska greška omogućava da otključava vrata i prozore, pali automobile bez ključeva i onemogućava njihove sigurnosne sisteme.

Columbo je takođe tvrdio da može da vidi da li je vozač prisutan u automobilu, da uključi stereo zvučne sisteme vozila i da im upali farove.

NOVI INTERVJU IZ BUNKERA! DANAS OD 16h! PREMIJERNO!

Tinejdžer nije otkrio tačne detalje ranjivosti softvera, ali je rekao da to nije u Teslinom softveru ili infrastrukturi i dodao da je samo mali broj vlasnika Tesle u svetu pogođen ovom greškom.

Na poruku Columbo-a na Twitter-u u kojoj se traži komentar nije odmah odgovoreno. Tesla nije odmah odgovorio na e-mail u kojem je tražio komentar. Prema jednom onlajn izveštaju, Tesla sa sedištem u SAD ima platformu za otkrivanje ranjivosti na kojoj istraživači bezbednosti mogu da registruju sopstvena vozila za testiranje, što Tesla može unapred da odobri.

Kompanija plaća do 15.000 dolara za kvalifikujuću ranjivost. Columbo je kasnije tvitovao da je bio u kontaktu s Teslinim sigurnosnim timom, koji istražuje problem i javiće mu se sa svim novostima, kako je Bloomberg preneo.

Nulta Tačka/IrishTimes