Sve vesti Svet

Totalna kontrola! U Americi kompanije kontrolišu kolika vam je temperatura u kući- Blokirani termostati

Totalna kontrola! U Americi kompanije kontrolišu kolika vam je temperatura u kući- Blokirani termostati

I onda se pitamo, na koji način će kontrolisati našu potrošnju? Evo na koji način…

Hiljade stanovnika Kolorada otkrilo je da njihov dobavljač energije ove nedelje ima totalnu kontrolu nad temperaturom njihovih domova.

Više od 22.000 korisnika Kscel Energy-a izgubilo je kontrolu nad svojim pametnim termostatima tokom ” vanredne energetske situacije” u utorak, potvrdila je kompanija lokalnim medijima.

Jedan od korisnika je pokušao da uključi klima-uređaj preko aplikacije za kontrolu klime kada je dobio obaveštenje od Kscel-a u kojem je pisalo: „Temperatura je privremeno zaključana tokom vanredne energetske situacije.

„Zbog retko hitnog slučaja koji može da utiče na lokalnu energetsku mrežu, vaša temperatura je promenjena u narednih 24h  jer ste se upisali u program uštede energije u zajednici.“

„Za mene hitan slučaj znači da postoji, neka druga opasnost tamo – neki, znate,veliki požar“, rekao je svedok

„Čak i ako je to situacija koja se dešava jednom u mesecu, jednostavno nam ne odgovara da ne možemo da kontrolišemo sopstveni termostat u našoj kući.”

Korisnici Kscel-a koji su se prijavili za AC Revards Smart Thermostat Program možda će požaliti zbog odluke nakon svog iskustva ove nedelje.

Učesnici u programu dobijaju jednokratni kredit od 100 dolara i godišnju nagradu od 25 dolara u zamenu za prepuštanje kontrole nad svojim termostatima Kscel-u.

Kscel jasno objašnjava nedostatke programa na sledeći način:

Učešćem u AC Revards-u, prilagođava se vaš pametni termostat tokom najtoplijih letnjih dana. Kada je potražnja za električnom energijom najveća, pomoći ćete nam da upravljamo njima i ublažimo opterećenje električne mreže.

Kontrolni događaji mogu se desiti bilo kada tokom sezone hlađenja. Imaćete mogućnost da isključite kontrolne događaje u bilo kom trenutku i primate opciona obaveštenja o kontrolnim događajima, bilo sa termostata, mobilnog uređaja ili veb aplikacije. U retkim slučajevima, sistemski hitni slučajevi mogu izazvati kontrolni događaj koji se ne može zameniti.

Za šest godina od kada je program pokrenut, kupci su uvek mogli da zamene daljinska podešavanja – ali do ove nedelje.

„To je dobrovoljni program. Podsetimo se da je ovo nešto u čemu kupci biraju da budu deo na osnovu podsticaja“, rekao je za Denver7 Emmet Romine, potpredsednik za korisnička rešenja i inovacije u kompaniji Kscel.

„Dakle, svima pomaže da ljudi učestvuju u ovim programima. Malo je neprijatno u kratkom vremenskom periodu, ali je veoma, veoma korisno.”

NultaTačka/Infowars