Sve vesti Svet

TOTALNI HAOS PO PRODAVNICAMA!ZBOG ZAKLJUČAVANJA PRIVREDA AUSTRIJE GUBI MILIJARDU EVRA NEDELJNO

Pisao Elena Vuk

Najavljeno predstojeće zaključavanja u Austriji, a koje će biti na snazi od ponedeljka, moglo bi da naškodi privredi te zemlje u visini od milijardu evra nedeljno, kako procenjuju ekonomisti.

Posebno na udaru su ugostitelji i trgovine.

Zbog iskustva od prethodnih zatvaranja, koja su bila prošle godine u novembru, ekspert ekonomskog instituta Wifo Jozef Baumgartner kaže da će u ovom mesecu BDP biti manji za 800 miliona evra.

U prve dve nedelje decembra efekat zatvaranja biće još snažniji, jer je tada uobičajena kupovina poklona pred Božić, pa gubitak iznosi milijardu nedeljno.

Slično procenjuje i Klaus Vajerštras iz HIS-a, koji smatra da će šteta od lokdauna po privredu biti oko tri milijarde evra, prenosi portal B92.

Međutim, on ističe da je bolje sada zatvoriti privredu, nego propustiti celu zimsku turističku sezonu.

Samo ako zatvaranje bude delovalo, mogu se “spasiti” Januar i Februar, izjavio je on.

U Beču su ulice i prodavnice pune građana koji žele da iskoriste poslednji trenutak za kupovinu stvari koje neće moći da kupe u narednih 20 dana.

Inače juče su u toku dana Austrijske vlasti produžile zatvaranje svojih građana sa 10 dana koje su prvpbitno planirali na 20 dana.

Od ponedeljka do 13. decembra sve radnje, osim supermarketa, prehrambenih prodavnica, apoteka, benzinskih pumpi, drogerija, moraće da zatvore svoja vrata.

Na današnju subotu u Beču mogu se videti gužve u gotovo svim prodavnicama. Kao i pred ranija tri zaključavanja, i ovaj put građani ovog grada pune korpe i u prodavnicima namirnica, iz straha da bi moglo doći do nestašica nekih proizvoda.

U Beču su počele demonstracije protivnika vakcinacije i korona mera. Na kojima se očekuje veliki broj građana.

Prema proceni policije biće više od 10.000 ljudi, a neki mediji spekulišu i da će doći do 50.000 demonstranata.

Glavni grad Austrije, Beč, koji važi za omiljenu turističku destinaciju, pretrpeće velike finansijske gubitke zbog zaključavanja koji se u ponedeljak uvodi u celoj zemlji.

Svaki dan zaključavanja košta Beč 49 miliona evra, procenjuju iz kancelarije sekretara za finansije Petera Hankea.

“Za privredu i turizam u Beču, zaključavanje je veliki izazov”, naglasio je Hanke.

Nulta Tačka/b92.net