Sve vesti Svet

TRAMP JE BIO U PRAVU: procureli interni TikTok sastanci pokazuju da je Kina više puta ugrožavala BEZBEDNOST KORISNIKA OVE APLIKACIJE

TRAMP JE BIO U PRAVU: procureli interni TikTok sastanci pokazuju da je Kina više puta ugrožavala BEZBEDNOST KORISNIKA OVE APLIKACIJE

Nedavno procureli audio snimak sa preko 80 internih sastanaka otkriva da su zaposleni u Kini koji rade na veoma popularnoj aplikaciji TikTok više puta pristupali korisničkim podacima SAD-a, uprkos tvrdnjama kompanije da se to ne dešava.

Kada je reč o ostatku sveta i Srbiji postoji opravdana bojazan da su podaci jednako ugroženi kako i u SAD-u. Komunističke vlasti Kine do sada nisu reagovale na ovakve navode ali je poznata praksa svetske sile koja ne prikuplja samo korisničke podatke i ugrožava bezbednost čoveka na taj način već odlaze toliko daleko da prikupljaju čak i DNK podatke ljudi šitom sveta.

Izveštaji BuzzFeed News-a koji su dostavili snimak sa preko 80 internih TikTok sastanaka otkrivaju da su zaposleni u Kini koji rade na popularnoj aplikaciji za deljenje video zapisa stalno pristupali podacima korisnika u SAD. Snimci su datirani između septembra 2021. i januara 2022. i uključuju 14 izjava sa devet TikTok zaposlenih koji su se sastali kako bi razgovarali o „Projektu Teksas“, poverljivom nastojanju američkih zaposlenih da spreče inženjere u Kini da preuzimaju podatke iz SAD.

Jedan od audio snimaka uključuje direktora TikTok-a koji se poziva na inženjera TikTok-ove matične kompanije BiteDance kao na „Master Admin“, koji ima „pristup svemu“. TikTok je objavio najavu nakon što je izveštaj objavljen, pokušavajući da spreči loše vesti navodeći da se „100% korisničkog saobraćaja u SAD preusmerava na Oracle Cloud Infrastructure“, umesto da se hostuje u centrima podataka u SAD i Singapuru.

U komentaru za Dejli mejl, portparol TikTok-a je rekao:

Kao što smo javno izjavili, doveli smo stručnjake svetske klase za unutrašnju i spoljnu bezbednost da nam pomognu da ojačamo naše napore za bezbednost podataka.

Ovo je standardna praksa industrije s obzirom na složenost izazova bezbednosti podataka. U maju smo stvorili novo interno odeljenje, američko odeljenje za bezbednost podataka (USDS), sa rukovodstvom sa sedištem u SAD, kako bismo obezbedili veći nivo fokusa i upravljanja na bezbednost podataka u SAD.

Stvaranje ove organizacije deo je naših stalnih napora i posvećenosti da ojačamo naše politike i protokole za zaštitu podataka, dodatno zaštitimo naše korisnike i izgradimo poverenje u naše sisteme i kontrole.

U avgustu 2020. godine, bivši predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu naredbu kojom se zabranjuje TikTok i kineska aplikacija WeChat u SAD. Razlog za zabranu je bio uverenje bivšeg predsednika da TikTok-ovo „prikupljanje podataka preti da omogući Komunističkoj partiji Kine pristup ličnim podacima Amerikanaca i njihovim drugim informacijama”.

Predsednik Džo Bajden je prošle godine opozvao tu izvršnu naredbu, ukinuvši zabranu aplikacije. Bajden je takođe pozvao na „analizu zasnovanu na dokazima za rešavanje rizika” internet aplikacija koje kontrolišu strani subjekti.

Nulta Tačka/Breitbart