Sve vesti Svet

Treći po snazi uvoznik gasa u Nemačkoj pred bankrotom

Treći po snazi uvoznik gasa u Nemačkoj pred bankrotom

Kriza je još jednog od velikih nemačkih uvoznika gasa gurnula u ozbiljne finansijske probleme.

Treći po snazi uvoznik u zemlji, Ferbundsnecgas (Verbundsnetzgas – VNG), u petak je saopštenjem najavio da će tražiti državnu pomoć da ostane likvidan, prenosi dpa.

Sa sedištem u Lajpcigu, VNG je prošle godine pokrio oko petine nemačkih potreba za gasom.

Od ministarstva privrede kompanija će zatražiti pomoć da “amortizuje gubitke nastale zbog nabavke gasa iz alternativnih izvora i da omoguće nastavak poslovanja”.

Grupacija VNG je među sistemski važnim za snabdevanje Nemačke gasom, a posebno je značajna u istočnom delu zemlje. VNG gasom snabdeva oko 400 gradskih preduzeća za distribuciju energenata i grejanje, odnosno industrijskih pogona.

Indijci zahtevaju vraćanje dijamanta Kohinora sa kraljičine krune

Nemačka se godinama oslanjala na uvoz ruskog gasa, ali Kremlj je u kontekstu ukrajinskog rata prvo pritegao, a od skora i potpuno zavrnuo slavine.

Nemački uvoznici stoga ugovorene obaveze – dakle po ranije ugovorenoj ceni – moraju da pokrivaju kupovinom u međuvremenu dramatično poskupelog gasa iz drugih izvora. To ih munjevito gura u minus, i najveći uvoznik, Uniper, već je dobio milijarde evra pomoći od savezne vlade da nastavi poslovanje.

Od 1. oktobra računi za gas svih potrošača biće uvećani nametom, a sredstva od te takse ići će uvoznicima da pokriju deo gubitaka.

Nulta Tačka/B92