Sve vesti Svet

Trećina Nemaca prestaje da vozi automobile, počele krađe na pumpama

Trećina Nemaca prestaje da vozi automobile, počele krađe na pumpama

Nešto više od trećine nemačkih vozača planira da ostavi automobil kod kuće zbog enormnog skoka cena goriva na pumpama, prenosi agencija Dpa.

Naime, to su pokazali rezultati istraživanja objavljenog danas.

Analiza YouGova otkrila je da to radi već 22,9 odsto vozača, dok ih još 12 procenata namerava da ubuduće manje vozi.

Kako prenosi agencija, novac je tu glavni faktor: 49 odsto ispitanika izjavilo je da želi da “skine nogu s gasa” kako bi “uštedeli novac”. Za njih 16 odsto je očuvanje životne sredine razlog za takvu odluku, dok 14,9 procenata Nemaca želi da se više posvete vežbanju.

Prema rezltatima istraživanja, tri četvrtine ispitanika kaže da u izvesnoj meri zavise od svog automobila, delimično zbog nedostatka opcija u javnom transportu. Oko polovine vozača koristi auto najmanje pet puta nedeljno.

Rat u Ukrajini doneo je skok cena goriva do neslućenih nivoa u Nemačkoj, podseća agencija, jer benzin trenutno košta prosečno 2,09 evra za litar a dizel gorivo je 2,16 evra, prema podacima automobilskog udruženja ADAC.

Vozači sa manje skrupula mogli bi se čak okrenuti drugačijoj taktici kako bi smanjili izdatke za gorivo: krađi. “Može se pretpostaviti da će krađe učestati”, kazao je portparol Federalne asocijacije BGL za dpa. “Međutim, ne obaveštavaju nas o svakom slučaju jer se i retko prijavljuju takve krađe”, kazao je on.

MARIO ZNA UŽIVO -Ovo mediji ne smeju da objave- Najnovije ZABRANJENE INFORMACIJE

Nulta Tačka/B92