Sve vesti Svet

Trgovačkim lancima u Nemačkoj preti nestašica još jedne namirnice

Trgovačkim lancima u Nemačkoj preti nestašica još jedne namirnice

Trgovačkim lancima u Nemačkoj preti nestašica paradjza iz konzerve.

Aldi, Edeka i Lidl mogli bi da ostanu bez ove namirnice navode nemački mediji. Dva su razloga zbog čega bi moglo doći do otežanog snabdevanja konzerviranim paradajzom. Prema pisanju nemačkih medija, prvi razlog je prekomerna kupovina konzerviranih namirnica.

U strahu od nestašice mnogi kupuju konzerviranu hranu koja ima duži rok trajanja. Drugi razlog za nestašicu jeste taj što poljoprivrednici u Italiji sve manje sade paradajz.”Tržište paradajza u svojevrsnoj je eskalaciji. Neki dobavljači su već najavili da će morati da smanje isporuke kupcima”, rekao je veletrgovac Oto Frank za nemačke medije.

Brojne obradive površine u Italiji na kojima se sadio paradajz prenamenjuju se, piše Fenix Magazin.

“Površine na kojima je zasađen paradajz u Italiji padaju za oko 10 odsto, delom zato što se farmeri odlučuju za druge useve”, rekao je izvršni direktor nemačke kompanije za konzerviranje Hengstenberg Andreas Rajmer.

Trenutno se najviše sade žitarice kako bi se mogle proizvoditi osnovne namirnice kao što su hleb i testenina.

“Doći će do znatnog povećanja troškova za konzervirani paradajz koje ćemo morati da prenesemo na trgovce”, nastavlja Rajmer.

Cena sirovog paradajza iz severne Italije već je 18 odsto veća nego prošle godine. Italijanski proizvođač Muti takođe je najavio poskupljenja.

NultaTačka/Mediji