Sve vesti Svet

Turska zabranila rad Glasu Amerike i Dojče Veleu- Zapadnjački majstori propagande se žale na cenzuru

Turska zabranila rad Glasu Amerike i Dojče Veleu- Zapadnjački majstori propagande se žale na cenzuru

Nemačkim i američkim emiterima Dojče vele i Glas Amerike sada je nemoguće pristupiti u Turskoj bez prolaska kroz VPN. Državni nadzor za medije u ovoj zemlji kaže da oni nemaju ispravnu dozvolu za rad.

Turska organizacija za nadzor medija zabranila je pristup turskim servisima američkog javnog servisa Glas Amerike i nemačkog emitera Dojče vele.

Vrhovni odbor za radio i televiziju sproveo je februarsku odluku kojom se od međunarodnih medija koji emituju televizijski sadržaj na turskom jeziku zahtevaju da podnesu zahtev za dozvolu za emitovanje. Sud u Ankari doneo je odluku da ograniči pristup veb stranicama državnog Dojče velea i Glasa Amerike kasno u četvrtak.

Nijedna veb lokacija nije bila dostupna u Turskoj u petak. Dojče vele je u saopštenju naveo da se ne pridržava uslova za licenciranje jer bi to „dopustilo turskoj vladi da cenzuriše uređivački sadržaj“.

Generalni direktor Peter Limbourg rekao je da je ovo detaljno objašnjeno turskom radio i TV odboru, skraćeno RTUK.

„Na primer, mediji sa licencom u Turskoj moraju da izbrišu onlajn sadržaj koji RTUK tumači kao neprikladan. To je jednostavno neprihvatljivo za nezavisnu radiodifuziju. DV će preduzeti pravne mere protiv blokiranja koje se sada dogodilo“, rekao je Limburg.

Ilhan Taši, član RTUK-a iz glavne turske opozicione Republikanske narodne partije, rekao je da se protivi potezu da se blokiraju dva strana emitera. Odbor se obratio sudu za ograničenje pristupa, rekao je on.

„Evo slobode štampe i napredne demokratije! sarkastično je tvitovao.

Sindikat novinara Turske nazvao je ovu odluku cenzurom. Odustanite od pokušaja da zabranite sve što vam se ne sviđa, ovo društvo želi slobodu“, piše na Tviteru.

U februaru je RTUK saopštio da je identifikovao tri veb stranice bez dozvola za emitovanje, među kojima su i turske usluge Euronevs-a. Međutim, Euronevs je rekao da je tvrdio da nije emitovao uživo u turskim ili online vizuelnim biltenima i da je stoga izuzet od zahteva za licenciranje.

Glas Amerike je u februaru primetio da, iako je licenciranje za TV i radio emitovanje norma jer su emitovani talasi ograničeni resursi, internet nema ograničen propusni opseg.

„Jedina moguća svrha uslova licenciranja za internet distribuciju je omogućavanje cenzure“, navodi Glas Amerike u saopštenju. „Vlade imaju priznatu odgovornost da regulišu spektar kako bi osigurale da se koristi u interesu šire javnosti.“

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs objavio je na Tviteru kada se u februaru pojavila uredba o licenciranju da su SAD zabrinute zbog „odluke RTUK-a da proširi kontrolu vlade nad slobodnim medijima“.

U odgovoru, portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Tanju Bilgič je primetio da su SAD zahtevale od turske državne televizije na engleskom jeziku, TRT Vorld, da se registruje kao strani agent prema zakonu namenjenom lobistima i firmama za odnose sa javnošću koje rade za strane vlade. TRT je rekao da prikuplja vesti i izveštava kao i svaki drugi međunarodni medij.

Turska je dobila ocenu „Neslobodna“ za 2021. godinu na indeksu Freedom of the Net od strane Freedom House. Stotine hiljada domena i veb adresa su blokirane.

NultaTačka/LeMonde