Sve vesti Svet

Turska zatvara ljude zbog širenja “dezinformacija”

Turska zatvara ljude zbog širenja "dezinformacija"

Turska vlada uvela je u parlament novi zakon koji će vladi dati veću kontrolu nad internetom. Zakon su izradili Partija pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njen saveznik Partija nacionalističkog pokreta (MHP).

Zakon, za koji se očekuje da će biti usvojen, kazniće „namerno širenje dezinformacija“. Zabranjuje se javno širenje „lažnih informacija o unutrašnjoj i spoljnoj bezbednosti, javnom redu i opštem zdravlju zemlje, na način koji je pogodan za remećenje javnog mira, samo u cilju izazivanja uznemirenosti, straha ili panike među ljudima”.

Kazna za namerno širenje „lažnih informacija” biće od jedne do tri godine zatvora. Ako sud utvrdi da je neko kao deo nelegalne organizacije širio lažne informacije, kazna će biti udvostručena.

Novinari bi takođe mogli biti uhapšeni po novom zakonu zbog skrivanja izvora koji su im dali „lažne informacije“.

Prema novom zakonu, medijima će biti dozvoljeno da se registruju kao periodične medijske publikacije. Iako to čini da imaju neke od privilegija tradicionalnih medija, kao što su novinarske legitimacije, od njih će se tražiti da poštuju neka pravila. Na primer, od njih će se tražiti da uklone sadržaj koji vlada smatra lažnim i moraju da arhiviraju svoje publikacije, što vladi omogućava da lakše blokira pristup njihovim veb lokacijama.

„Na zahtev ministarstava, predsednik može da odluči da ukloni sadržaj i/ili blokira pristup koji će biti delotvoran u roku od četiri sata od emitovanja na internetu“, navodi se u novom zakonu, pozivajući se na predsednika Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije.

Zakonom su ažurirani i propisi o službenim pres karticama. Stari propisi, koje je kreirala Uprava za komunikacije, koja je odgovorna predsedniku, dali su Vladi ovlašćenje da ukida novinarske legitimacije onima koji su kritikovali vlast.

Novim zakonom biće formirana Komisija za novinare, koja će imati devet članova, pet iz Direkcije za komunikacije, a ostali će biti predstavnici novinarskih sindikata i akademika.

Nacrt zakona naišao je na oštru osudu novinara. U zajedničkom saopštenju Turski komitet Međunarodnog instituta za štampu, Udruženje novinara i Sindikat novinara Turske rekli su da su „zabrinuti da bi to moglo dovesti do jednog od najstrožih mehanizama cenzure i autocenzure u istoriji republike, pozivamo na hitno povlačenje ovog zakona, koji je, izgleda, osmišljen da poveća pritisak na novinarstvo, a ne da se „bori protiv dezinformacija“.

Nulta Tačka/InfoWars