Sve vesti Svet

Tužioci pripremaju tužbu protiv GoFundMe zbog blokiranja donacija kamiondžija

Tužioci pripremaju tužbu protiv GoFundMe zbog blokiranja donacija kamiondžija

Državni tužilac Zapadne Virdžinije Patrick Morrisey i tužilac Ohaja AG Dave Yost pozvali su građane koji su donirali „Freedom Convoy“ u Kanadi da se jave, nakon što je sajt za prikupljanje sredstava GoFundMe zaplenio skoro 8 miliona dolara donacija. Morrisey kaže da se platforma bavila „obmanjujućim“ praksama.

 VEČERAS OD 20h! CEO BALKAN ĆE OVO GLEDATI! MARIO ZNA I DR SEMIR OSMANAGIĆ

„U Zapadnoj Virdžiniji organizacije ne smeju da obmanjuju donatore i da se upuštaju u obmanjujuće reklamne prakse“, napisao je Morrisey, republikanac, na Tviteru u petak uveče. „Ako ste bili žrtve obmanjujućih radnji ili prakse, obavestite nas!“

Dejv Jost iz Ohaja, takođe republikanac, imao je sličnu izjavu u subotu ujutro, nalažući prevarenim donatorima da podnesu žalbu na njegovoj veb stranici.

Još uvek je nejasno kakvu pravnu akciju, ako je bude, AGs se spremaju da preduzmu.

„Konvoj slobode“, grupa kamiondžija koja je već nedelju dana zakrčila puteve u kanadskoj prestonici Otavi, prikupila je 7.964.141 dolar, pre nego što je GoFundMe u petak zatvorio njihovu akciju prikupljanja sredstava. Odluka je izgleda doneta po nalogu policijske uprave Otave, koja je zahvalila kompaniji što je „slušala našu zabrinutost kao grada i policijske službe“.

Konvoj slobode u Kanadi još veći ovog vikenda (Video)

GoFundMe je najavio da će sajt, osim ako donatori ne zatraže povraćaj sredstava, distribuirati sedmocifrenu sumu „kredibilnim dobrotvornim organizacijama“. Iako su kamiondžije potvrdile da će „sredstva biti korišćena samo za učesnike koji su otputovali u Otavu da učestvuju u mirnom protestu“, platforma za crowdfunding svoju odluku je opravdala rekavši da je protest postao „okupacija“ kanadske prestonice.

Konzervativci sa obe strane granice između SAD i Kanade bili su ogorčeni. Ubrzo nakon Morisejevog tvita, Donald Tramp mlađi pozvao je republikanske generalne tužioce širom SAD da „pomognu da vrate ljudima njihov novac kako bi ta sredstva mogla da budu preusmerena na kamiondžije“.

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Ilon Mask, glasni pristalica kamiondžija, nazvao je GoFundMe „profesionalnim lopovima“ i kritikovao je platformu koja je dozvolila sredstva demonstrantima „Black Lives Matter“, uključujući organizatore anarhističkog protesta u Sijetlu gde je nekoliko ljudi ubijeno, da slobodno koristite platformu.

U roku od nekoliko sati od odluke GoFundMe, otvorena je još jedna kampanja prikupljanja sredstava za kamiondžije na hrišćanskoj platformi za crowdfunding GiveSendGo. Usred velikog veb saobraćaja koji je od petka uveče u nekoliko navrata srušio sajt, kampanja je prikupila više od 800.000 dolara do trenutka objavljivanja ovog članka.

Nulta Tačka/RT