Sve vesti Svet

TVITER INVESTITORI tuže ILONA MASKA: Tvrde da je namerno manipulisao cenama deonica kompanije

TVITER INVESTITORI tuže ILONA MASKA: Tvrde da je namerno manipulisao cenama deonica kompanije

Pored činjenice da Bil Gejts na sve načine pokušava da minira Ilona Maska, “svemirski milijareder” se sada suočava sa tužbom koju su pokrenuli Tviterovi investitori koji tvrde da je Mask “manipulisao sa cenom deonica kompanije” tokom svog angažmana u kompaniji.

Investitori tvrde da je Mask sebi uštedio 156 miliona dolara tako što nije na vreme prijavio da je kupio više od 5% Twittera do 14. marta, navodi se u novom izvjštaju Blumberga.

Investitori su takođe tražili da budu sertifikovani kao klasa i da im nadoknadi šteta. Pored Maska, Twitter je takođe imenovan kao optuženi, jer investitori tvrde da kompanija nije učinila dovoljno da ispita Maskovo ponašanje.

U tužbi se navodi da je njegovo ponašanje “značajno smanjilo cene deonice Twittera kako bi se stvorila poluga”.

“Maskova manipulacija tržištem je uspela. Twitter je izgubio 8 milijardi dolara u proceni od kada je najavljen otkup”, stoji u tužbi, prema naknadnom pisanju Bloomberg.

Sve će se UBRZO PROMENITI- Budite spremni na KRAH DUBOKE DRŽAVE

U tužbi se navodi da je Mask nastavio da kupuje deonice nakon što nije otkrio svoj udeo, sakupivši udeo od 9,2%.

“Odlagajući da otkrije koliko je uložio u Twitter, Mask se upustio u tržišnu manipulaciju i kupio deonice Twittera po veštački niskoj ceni”, navodi se u tužbi. Takođe se tvrdi da je Teslin pad omeo Maskovu sposobnost da izvrši transakciju.

U tužbi se navodi da su Maskovi tvitovi o Twitteru – naime tvrdnje da je kompanija imala previše spam robota doveli do odluke da se kupovina ove mreže stavi “privremeno na čekanje” – takođe bili pokušaj snižavanja cene deonica.

Prema predloženoj grupnoj tužbi, Maskovi potezi bili su usmereni na izbegavanje rizika od poziva na maržu koji proizlazi iz fluktuirajuće vrednosti deonica Tesle, proizvođača električnih vozila kojeg vodi, a koji “sada vredi mnogo manje nego kada je Mask pristao da kupi Twitter” nakon pada od 37% u proteklom mesecu. Tužba je usledila istog dana kada je Mask otkrio da delimično restrukturira transakciju kako bi nadoknadio taj rizik obezbeđivanjem više od 6 milijardi dolara dodatnog finansiranja iz kapitala.

Vreme kada je Mask otkrio svoj udeo u kompaniji već je katalizirao i SEC istragu o ovom pitanju. Kako napominju Yahoo/Bloomberg, “SEC zahteva od svakog investitora koji kupi udeo veći od 5% u kompaniji da otkrije svoje udele u roku od 10 dana od prelaska praga.”

NultaTačka/Bloomberg