Sve vesti Svet

Tviter pojačava cenzuru kada se spominje Ukrajina

Tviter pojačava cenzuru kada se spominje Ukrajina

Tviter je u četvrtak objavio ažuriranje svoje „politike dezinformacija u kriznim vremenima“, rekavši da će staviti oznaku upozorenja na objave o sukobu u Ukrajini koje odgovaraju određenim kriterijumima, ograničavajući njihovu mogućnost da budu viđeni, podeljeni ili lajkovani. Ovo saopštenje dolazi samo dan nakon ostavke „carice dezinformacija“ američke vlade Nine Jankovič, koja se zalagala za mogućnost uređivanja tuđih tvitova.

Ova politika će se primenjivati globalno i usmeravaće napore Tvitera da „ističe verodostojne, autoritativne informacije“ i „pomogne da osiguramo da dezinformacije o virusima ne ističemo ili preporučujemo tokom kriza“, rekao je Joel Rot, šef kompanije za bezbednost i integritet.

Čim postoje dokazi da je nešto objavljeno „možda obmanjujuće“, Tviter će to označiti obaveštenjem i neće to isticati ili preporučiti drugima na opcijama Početna vremenska linija, Pretraga i Istraživanje. Obaveštenja upozorenja će imati prioritet za „naloge visokog profila“ kao što su oni koji su označeni kao „mediji povezani sa državom“, verifikovani korisnici i zvanični vladini nalozi.

Proglašavanje nečega dezinformacija zahtevaće „verifikaciju iz više verodostojnih, javno dostupnih izvora, uključujući dokaze grupa za praćenje sukoba, humanitarnih organizacija, nezavisnih istražitelja, novinara i još mnogo toga“, dodao je Rot.

MARIO ZNA i dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- Nova HISTERIJA- Za 24h SZO i Klaus Švab otvaraju VRATA PAKLA

Kao primere, Rot je naveo „lažno izveštavanje ili izveštavanje o događajima, ili informacije koje pogrešno karakterišu uslove na terenu o tome kako se sukob razvija“, lažne navode u vezi sa „upotrebom sile, kršenje teritorijalnog suvereniteta ili oko upotrebe oružja“, kao i „demonstrativno lažne ili obmanjujuće tvrdnje o ratnim zločinima ili masovnim zločinima nad određenim populacijama“ i neistine u vezi sa „reagovanjem međunarodne zajednice, sankcijama, odbrambenim akcijama ili humanitarnim operacijama“.

Međutim, „snažni komentari, napori da se razotkriju ili provere činjenica, i lične anegdote ili nalozi iz prvog lica“ biće izuzeti.

Stranica Centra za pomoć kompanije u vezi ove politike još više objašnjava definicije, jasno stavljajući do znanja da će Tviter krenuti za objavama koje imaju „kapacitet“ da „posluže kao izgovor za dalju agresiju“ ili „dovode do povećanih humanitarnih potreba“, ometaju pregovore o prekidu vatre ili „podstiču na nadzor“ grupa zasnovanih na političkoj, verskoj, etničkoj ili ideološkoj pripadnosti ili članstvu ili zaštićenih međunarodnim humanitarnim pravom.

Da bi bila označena, objava mora da navede tvrdnju ili činjenicu „izraženu definitivnim terminima“, da bude „dokazivo lažna ili obmanjujuća, zasnovana na široko dostupnim, autoritativnim izvorima“ i ima „verovatnoću da će uticati na javnu bezbednost ili izazvati ozbiljnu štetu“, prema navodima Tvitera.

Politika je fokusirana na „međunarodni oružani sukob“ kao što je Ukrajina, ali Tviter planira da je ažurira i proširi na svaku krizu koju definišu UN, objasnio je Rot.

U oktobru 2020, Tviter je neslavno zaključao nalog Njujork posta zbog priče o laptopu koji pripada Hanteru Bajdenu, čiji se otac Džo kandidovao za predsednika kao demokrata. Platforma je prvo citirala svoju politiku „hakovanih materijala“, a zatim je promovisala tvrdnju da je priča „ruska dezinformacija“, od čega se nijedna nije ispostavila kao istina.

Iako je nominalno nepristrasan, Tviter nije proverio činjenice niti osporio bilo koje tvrdnje koje dolaze od vlade u Kijevu – uključujući dokazane neistine kao što su „Duh Kijeva“ ili priča o „Zmijskom ostrvu 13“. U roku od nekoliko dana od eskalacije neprijateljstava u Ukrajini, međutim, platforma je blokirala oglašavanje iz Rusije i od tada se hvalila smanjenjem sadržaja označenog kao „mediji koji su povezani sa ruskom državom“ za 30%, dok je prepolovila reagovanja na tvitove i angažman ruskih vladinih naloga.

Nova politika Tvitera dolazi usred neizvesnosti oko ponude milijardera Ilona Maska da kupi kompaniju i preuzme je privatno. Dok je Tviter prihvatio Maskovu ponudu od 44 milijarde dolara, on sada osporava njihove javne prijave navodeći broj botova i lažnih naloga. Osnivač kompanije SpaceX i Tesla poslao je satelitsku tehnologiju ukrajinskoj vojsci, ali je takođe govorio protiv cenzure na Tviteru i rekao da želi da obezbedi slobodu govora na platformi.

Nulta Tačka/InfoWars