Srbija Sve vesti

TVITER suspendovao naloge ambasada Srbije širom sveta

TVITER suspendovao naloge ambasada Srbije širom sveta

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je 22. avgusta da su tviter nalozi ambasada Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu, suspendovani 18. avgusta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, to je učinjeno “bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži”.

Ministarstvo u saopštenju ističe “da je nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način”.

“Neki od spomenutih profila nedavno (su) otvoreni i nisu bili aktivni, dok na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimeren”, piše u saopštenju.

Španija među zemljama sa najvećim brojem obolelih od majmunskih boginja

U saopštenju se navodi da je Srbija zemlja čije je strateško opredeljenje članstvo u Evropskoj uniji, te medijske slobode prilagođava “najvišim evropskim standardima”.

“Zato je i apsurdno što je niz naših diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzurisano na jednoj društvenoj mreži koja se hvali time da promoviše demokratiju i pluralizam mišljenja”, saopštili su iz ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije se, kako se navodi, obratilo kompaniji Tviter sa zahtevom da nalozi diplomatsko-konzularnih predstavništava budu odblokirani.

Ministarstvo u saopštenju navodi da izražava nadu da blokada naloga “nije deo pokušaja da se Srbija spreči i ućutka u borbi za istinu”, pre svega, kako se ističe, o situaciji na Kosovu.

Kompanija Tviter suspendovala je 18. avgusta naloge na desetine aktuelnih i bivših poslanika i političara vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji, kao i jednog Vladinog zvaničnika.

Tviter je suspendovao naloge 13 poslanika Srpske napredne stranke (SNS), koju predvodi aktuelni predsednik Aleksandar Vučić.

Twitter je saopštio da je greškom suspendovao naloge političara iz Srbije

Iz ove kompanije su za RSE 19. avgusta naveli je da u slučaju ovih suspendovanih naloga iz Srbije greškom preduzela mere prinude.

Među suspendovanim nalozima bio je i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koga je na tu funkciju 2020. imenovala Vlada Srbije.

NultaTačka