Sve vesti Tehnologija

TVRDILI SU DA JE OVO TEORIJA ZAVERE! NEURALINK ILONA MASKA POČINJE TESTIRANJA ČIPOVA ZA MOZAK

TVRDILI SU DA JE OVO TEORIJA ZAVERE! NEURALINK ILONA MASKA POČINJE TESTIRANJA ČIPOVA ZA MOZAK

Nakon što je navodno uspešno testiran na japanskom makaki majmunu i svinji Gertrudi, čip za mozak koji proizvodi “Neuralink”, startap najbogatijeg svetskog milijardera Ilona Maska, uskoro bi po prvi put mogao da se nađe i u ljudskom mozgu. Ukoliko se njen razvoj ne obustavi, ova tehnologija, kaže Mask, mogla bi da omogući paralizovanim ljudima da hodaju. Ali prvo mora biti testirana i na nama.

Sudeći po oglasu za posao koji je Ilon Maskov „Neuralink“ postavio – za poziciju direktora kliničkog ispitivanja čipova za mozak na ljudima – izgleda da se startap iz silikonske doline priprema da pokrene klinička ispitivanja na ljudima.

„Kao direktor kliničkog ispitivanja, blisko ćete sarađivati sa nekim od najinovativnijih lekara i vrhunskih inžinjera, kao i sa Neuralinkovim prvim učesnicima kliničkog ispitivanja“, piše u oglasu za ovaj posao u kom se, na samom kraju, u sekciji „Šta mi nudimo“, navodi i „Prilika da promenite svet“.

MARIO ZNA JE U NAJNOVIJEM VIDEU PRIČAO BAŠ O OVOJ SITUACIJI! EVO ŠTA JE REKAO! 

Za početak, Neuralinkov „neuronski implant“, kako su ga nazvali, omogućio bi direktnu komunikaciju između ljudskog mozga i kompjutera ili drugog digitalnog uređaja. Čovek sa implantom u mozgu bi dakle mislima mogao da kontroliše uređaje poput telefona i kompjutera.

„Putem slanja informacija iz mozga, osoba sa paralizom moći će da kontroliše kompjuterski miš ili tastaturu“, objašnjavaju iz Neuralinka. „Informacije se takođe mogu poslati nazad u mozak kako bi se, na primer, obnovio osećaj dodira“.

Kako je ko-osnivač Neuralinka Ilon Mask obećao 2016. godine, kada je prvi put predstavio projekat – reklamirajući ga kao ključ za omogućavanje hodanja za paraplegičare, lek za depresiju i način da se povežu čovek i kompjuter – „tehnologija će omogućiti nekome sa paralizom da koristi pametni telefon svojim umom brže nego neko drugi sa palčevima“.

On je prošlog meseca na samitu Saveta izvršnih direktora Volstrit žurnala izjavio da je „oprezno optimističan“ da će implanti omogućiti tetraplegičarima da hodaju.

Sa Maskovim obećanjima, međutim, takođe treba biti oprezan: Njegova najava iz 2019. godine da će se „Neuralink“ implant naći u ljudskom mozgu do kraja 2020. godine nije bila milijarderovo jedino neostvareno obećanje.

O njegovim često hiperbolisanim obećanjima možda najbolje govori izjava doktorke Laure Kabrera, istaživačice neuroetike sa Penn stejt univerziteta, koja glasi: „Uvek sam oprezna u vezi onoga što Mask izgovori“.

Ipak, nezavisno od poverenja u reči milijardera o vremenskoj realizaciji njegovih projekata, Mask smatra da nam Neuralink „pruža šansu da vratimo funkcionalnost celog tela nekome ko ima povredu kičmene moždine“, kako je rekao, naglasivši da implant dobro funkcioniše u majmunima.

Jedan od tih majmuna, japanski makaki po imenu Pejdžer, naučio je da igra ponga igricu telepatski – svojim mozgom ili, kako pišu iz Maskovog startapa, „svojim Neuralinkom“. Slično nešto postiglo se i sa svinjom Gertrudom.

Kako je Mask to objasnio, implant bi bio usađen u lobanju i punio bi se bežično. Ljudi sa implantom izgledali bi „potpuno normalno“, kako bi se i osećali. Tehnologiju, prema njema, treba posmatrati kao nešto što će jednostavno zameniti neispravne ili nedostajuće neurone u mozgu.

„Nadamo se da ćemo sledeće godine, nakon odobrenja američke Agencije za lekove, imati implant u prvim ljudima, a to će biti osobe sa teškim povredama kičmene moždine kao što su tetraplegičari i kvadriplegičari“, kazao je Mask na samitu Saveta izvršnih direktora Volstrit žurnala u decembru 2021. godine.

NultaTačka/SrbinInfo