Sve vesti Svet

U Ameriku stiže 800.000 doza vakcina protiv MAJMUNSKIH BOGINJA

U Ameriku stiže 800.000 doza vakcina protiv MAJMUNSKIH BOGINJA

Skoro 800.000 doza vakcina protiv majmunskih uskoro će biti spremno za distribuciju u Sjedinjenim Državama do kraja jula, nakon inspekcije danske fabrike vakcina od strane Uprave za hranu i lekove.

Oko 780.000 doza nalazi se kod dobavljača u Danskoj, prema Ministarstvu zdravlja i socijalnih usluga, koje nadgleda nacionalne zalihe u kojima se čuvaju vakcine.

„Radimo marljivo i najbrže što možemo i težimo da taj proces bude završen do kraja jula“, rekao je Peter Marks, koji nadgleda vakcine u FDA, u intervjuu u sredu.

Inspekcija je završena, ali čak i uz odobrenje, FDA dozvoljava da se vakcina Jinneos, jedinu koju je agencija posebno odobrila za sprečavanje takozvanih majmunskih boginja, preveze u Sjedinjene Države specijalnim avionima Bavarian Nordic, proizvođača vakcine u Danskoj. , rekao je Marks.

„Moramo da dovezemo te doze iz Evrope“, rekao je on. „Moraju da dođu specijalnim avionima [da bi održali potrebne hladne temperature]. … Oni mogu da ponesu samo 150.000 do 160.000 doza istovremeno.”

Reakcija na američke majmunske boginje odražava rane pogrešne korake u vezi sa koronavirusom, kažu stručnjaci

Gradski i državni zvaničnici u Njujorku danima su se žalili Beloj kući da nisu primili dovoljno vakcine, tvrdeći da se nose sa najvećom epidemijom majmunskih boginja u zemlji i da im treba dodeliti više doza. Prema saveznim zdravstvenim podacima, Njujork je od srede imao 159 slučajeva . Gradonačelnik Njujorka Erik Adams (D) razgovarao je u utorak sa zvaničnicima Bajdenove administracije u kojem je ponovo izrazio zabrinutost da administracija treba da pošalje više doza u grad.

Broj slučajeva majmunskih boginja u stalnom je porastu od kada su prvi put prijavljeni u maju, sa 1.053 slučaja u 41 državi, DC i Portoriku, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Zbog poteškoća u pristupu testiranju, stručnjaci kažu da je stvarni broj slučajeva mnogo veći.

Napominjući da su gej i biseksualni muškarci neproporcionalno pogođeni virusom, stručjnaci su pozvali sve koji dobiju groznicu i osip da se testiraju i leče. „Ovo nije neki novi virus“, rekli su stručnjaci. „Imamo testove, terapije, imamo vakcine.

NultaTačka/WAPO