Sve vesti Svet

U AUSTRIJI JE OD PONOĆI PRESTAO DA VAŠI LOKDAUN ZA NEVAKCINISANE ALI SAMO DELIMIČNO

U AUSTRIJI JE OD PONOĆI PRESTAO DA VAŠI LOKDAUN ZA NEVAKCINISANE ALI SAMO DELIMIČNO

U Austriji je od ponoći prestao da važi lokdaun za nevakcinisane, odnosno ukinuto je ograničenje kretanje.

Nevakcinisani su pre ove odluke mogli da idu samo u prodavnice namirnica i sredstava za higijenu, apoteku, poštu, banku, kod lekara, na posao ili u školu, u šetnju, ali samo sa osobama iz istog domaćinstva.

Međutim, ukidanje lokdauna nevakcinisanima ne vraća sve slobode.

Naime, u prodavnicama, koje ne prodaju namirnice ili sredstava za higijenu, važi „2G“ pravilo, što znači da su one „otvorene“ samo za vakcinisane i lica koja su preležala kovid19.

KIPAR: PRAVOSLAVNA CRKVA SUSPENDUJE NEVAKCINISANE SVEŠTENIKE

Isto pravilo važi i u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, na kulturnim i sportskim manifestacijama, kao i na mnogim drugim mestima.

Ono što mogu nevakcinisani sada ponovo jeste da se kreću slobodno van kuće, kao i da posećuju prijatelje, prenosi Tanjug.

Inače austrijska vlada u subotu donela je odluku o daljem popuštanju epidemioloških mera, prema kojim se od 5.februara produžava rad ugostiteljskim objektima do 24 sata.

Sledeći korak predviđa ukidanje „2G“ pravila i prelazak na „3G“ i u ugostiteljstvu, što znači da je za ulazak u objekte potrebna vakcina, potvrda o preležanoj bolesti ili negativan test.

Sve ove mere, kako je ukazala vlada, su moguće zbog novog omikron soja, koji je promenio pravila igre, to jest više ljudi zaražava, ali ostaje stabilna situacija u bolnicama no preostaje dalja borba naroda poroti kovid tiranije u ovoj zemlji koja planira da uvodi obaveznu vakcinaciju za sve građane.

NultaTačka