Sve vesti Svet

U Evropi je zavladala prava panika zbog smanjenja potrošnje gasa od 15%

U Evropi je zavladala panika nakon vesti o smanjenju tranzita gasovodom „Severni tok“ na 33 miliona kubnih metara dnevno, piše kolumnista britanskog lista „Ekspres“ Džejkob Pol.

Kako navodi novinar, ministri energetike Evropske unije odmah su odreagovali na tu vest. Danas će se sastati u Briselu kako bi razgovarali o planu za vanredne situacije za uštedu gasa.

„Evropska komisija se plašila upravo takvog razvoja događaja“, navodi se u članku.

Kako javlja agencija DPA, predstavnici zemalja EU dogovorili su plan za vanredne situacije za smanjenje potrošnje gasa koji će biti odobren na današnjem specijalnom sastanku u Briselu.

ULTRA histerisanje medija a OVO JE PRAVA ISTINA- Svedočimo velikim dešavanjima

Prema planu koji je predložila Evropska komisija, zemlje dobrovoljno treba da smanje potrošnju gasa za 15 odsto u periodu od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine.

Kompanija „Gasprom“ je glavni snabdevač gasa u Evropi. Od 16. juna je smanjila isporuke preko „Severnog toka“ do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici „Portova“.Tada je kompanija saopštila da „Simens“ zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine. Početkom jula Kanada je pristala da vrati turbinu u Nemačku kako bi se dalje isporučila u Rusiju.

Gasovod je nastavio sa radom 21. jula nakon radova na planskom tehničkom održavanju, ali je „Gasprom“ 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.

NultaTačka/Mediji