Sve vesti Svet

U Evropi se potrošači suočavaju sa ogromnim cenama energenata

U Evropi se potrošači suočavaju sa ogromnim cenama energenata

Potrošači bi trebalo da se pripremaju za godine visokih cena energije, rekli su čelnici vodećih naftnih i gasnih kompanija, što bi izvršilo pritisak na vlade koje se bore sa rastućom inflacijom.

Cene nafte i gasa su skočile poslednjih meseci zbog pada privredne aktivnosti, a sve zbog Covid-19 zatvaranja.

Dok su naftne i gasne kompanije prijavile velike zarade u 2021. godini, potrošači, posebno u Evropi, suočili su se sa naglim porastom računa za benzin, grejanje i struju, što je zauzvrat navelo nekoliko vlada da uvedu subvencije kako bi ublažile pritisak.

“Nemam dobrih vesti za saopštavanje, cene nafte će ostati visoke”, rekao je za RTL Radio Patrik Pujan, izvršni direktor francuske TotalEnergies (TTEF.PA).

TotalEnergies će podeliti vaučere od 100 evra (114,20 dolara) kako bi pomogao nekim od svojih klijenata sa nižim primanjima da se izbore sa visokim računima za energiju, rekao je Pouyanne.

Cene evropskog prirodnog gasa su se više nego utrostručile tokom prošle godine, nakon što su krajem prošle godine dostigle rekordne vrednosti zbog niskih sezonskih zaliha.

“Ono što možemo očekivati je volatilnost u narednim mesecima i godinama,” Izvršni direktor BP Bernard Looney rekao je Reuters-u u utorak nakon što je britanska kompanija prijavila svoj najveći godišnji profit u poslednjih osam godina, što je izazvalo pozive vladi da uvede više poreza naftnim i gasnim kompanijama kako bi pomogla u rešavanju računa za energiju.

Naftna tržišta bi ove godine mogla da dovedu do dodatnog smanjenja zaliha i dalje podrške cenama koje ostaju iznad 90 dolara po barelu, što je njihovo najviše od 2014, rekao je Looney.

Equinor (EKNR.OL), drugi najveći snabdevač gasom u Evropi posle ruskog Gasproma, objavio je u sredu rekordnu kvartalnu dobit.

Njegov izvršni direktor Anders Opedal rekao je da očekuje da će evropsko tržište gasa ostati zategnuto, a potražnja će ostati jaka ove godine jer je potrebno dopuniti skladište ispod normalnog.

“Očekujemo zategnuto tržište gasa u budućnosti i očekujemo volatilnost u razvoju cena električne energije,” Opedal je rekao na konferenciji za novinare.

Najveće evropske energetske kompanije planiraju da preusmere svoje poslovanje sa fosilnih goriva na niskougljeničnu energiju i obnovljive izvore energije i usporile su ulaganja u nove projekte nafte i gasa poslednjih godina, delimično doprinoseći trenutnom nedostatku snabdevanja.

Equinor očekuje da će se njegova ukupna proizvodnja nafte i gasa povećati za 2% u 2022. godini. Očekuje se da će proizvodnja BP-a ostati na istom nivou ove godine u poređenju sa 2021. godinom.

Nulta Tačka/Reuters