Sve vesti Tehnologija

U FINSKOJ je lansiran najbrži SUPERKOMPJUTER koji će se baviti medicinskim i klimatskim istraživanjima

U FINSKOJ je lansiran najbrži SUPERKOMPJUTER koji će se baviti medicinskim i klimatskim istraživanjima

Najbrži i energetski najefikasniji superkompjuter u Evropi, LUMI, pušten je u rad u Finskoj u ponedeljak da bi postao široko dostupan korisnicima u septembru, saopštila je Evropska komisija (EK).

„Danas, na posvećenom događaju, Evropsko zajedničko preduzeće za računarstvo visokih performansi [EuroHPC] inauguriraće svoj najnoviji superkompjuter: LUMI, koji se nalazi u Kajaani, Finska. LUMI je najbrži i energetski najefikasniji superkompjuter u Evropi , koji je ujedno i treći najbrži na svetu”, navodi se u saopštenju EK i dodaje da će evropski korisnici moći pristupiti LUMI-ju u septembru.

Prema komisiji, LUMI je zajednički projekat EuroHPC i konzorcijuma deset evropskih zemalja uključujući Finsku, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Poljsku, Švedsku, Švajcarsku, Island i Norvešku.

NOVO! NOVO! NOVO! JESTIVI CRVI stižu u Srbiju- Ješćemo ih i bićemo SREĆNI?!

LUMI-jeva računarska snaga, za koju se očekuje da će savladati 550 petaflopsa ili 550 miliona milijardi proračuna u sekundi, nadopuniće postojeće superkompjutere EuroHPC-a, odnosno Discoverer u Bugarskoj, MeluXina u Luksemburgu, Vega u Sloveniji i Karolina u Češkoj, dodaje EK.

Komisija je takođe rekla da će LUMI doprineti naučnim otkrićima u medicinskim i klimatskim istraživanjima, posebno u dijagnostici raka.

NultaTačka