Sve vesti Svet

U FRANCUSKOJ OPŠTI HAOS ZBOG LAŽNIH COVID-PASOŠA! QR KOD EMANUELA MAKRONA NA INTERNETU DOSTUPAN SVIMA

Pisao Elena Vuk

Prošla nedelja u Francuskoj je prošla vrlo “zanimljivo”, od 36.000 lažnih covid-propusnica, do procurelih QR kodova predsednika i visokih zvaničnika Francuske države.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

QR kod zdravstvene propusnice šefa Francuske države poslednjih je dana podeljena na nekoliko društvenih mreža.

Moglo se pristupiti imenu predsednika, datumu rođenja, kao i datumom registracije vakcinacije i vrstom vakcine.

Konkretno: Osim QR koda, na ovoj propusnici mogu se videti i datum rođenja predsednika Francuske, 21. decembra 1977. Takođe se spominje da je primio vakcinu Pfizer/BioNTech 13. jula 2021. U stvarnosti, Emanuel Makron je vakcinisan 31. maja, ali je vakcina zabeležena mesec i po dana posle, kao “greška” u prenošenju podataka, izjavila je Elysee za Mediapart 26. avgusta.

Oni koji su širili QR kod Emanuela Makrona “identifikovani su” i “njihovo ispitivanje je u toku”, objavila je Medicare u sredu (22. septembra).

“Zdravstvene radnike koji su imali nedozvoljen pristup QR kodu predsedniku države, kršeći etički kodeks koji im je nametnut, identifikovao je Nacionalni fond za zdravstveno osiguranje u bazi vakcina protiv Covida”, navodi agencija.

“To je etička greška i Nacionalni fond za zdravstveno osiguranje se žalio Nacionalnom veću Reda lekara, koje je nadležno telo za pitanja koja se tiču etike u zdravstvenom sektoru”, rekao je zvaničnik vlade Gabriel Attal. “Ne postoji tehnička greška u sistemu koja je dovela do curenja QR koda predsednika Republike”, podsetio je on.

Elysee je potvrdio autentičnost dokumenta, sa žaljenjem što su se zdravstveni radnici uradili sa predsednikovim zapisom o vakcinaciji, uključujući čuveni QR kod, te su podatke prosledili “bilo iz nemara, bilo iz malverzacije”.

Zamenjeni su Makronov i Castex-ov QR kodovi

Svi zdravstveni radnici imaju pristup centralizovanom računarskom sistemu postavljenom u sklopu kampanje vakcinacije, koji posebno omogućava “vidljivost na mestima i datumima vakcinacije primarnih doza u vreme njihove druge doze.”, Ukazuje Elysee .

“Ovo je omogućilo zdravstvenim radnicima da znaju, kada se pacijent javio, kada i gde je primio prvu dozu, što je omogućilo prilagođavanje mesta i mogućnost uzimanja prve doze na jednom mestu a vašu drugu dozu na nekom drugom mestu ”, navodi Attal.

Pre dve nedelje to je bio QR kôd premijera Jean Castex-a, koji je distribuiran na društvenim mrežama, prema drugačijoj proceduri: korisnici interneta uspeli su skenirati kôd sa fotografije za štampu na kojoj je šef vlade predstavio svoj zdravstvenu kartu na ulazu u javno mesto.

QR kodovi dvojice šefova izvršne vlasti u međuvremenu su zamenjeni. “Osoba koja primeti lažno korištenje svoje propusnice može generisati novi QR na web stranici Ameli.fr i biće uvedene mere kako bi se ti QR kodovi učinili neaktivnim”, takođe navodi Elysée. QR kod zdravstvenih propusnica sadrži identitet vlasnika i podatke o njegovom statusu vakcinacije ili imunitetu.

Lažna upotreba zdravstvene knjižice treće strane kazniće se novčanom kaznom od 750 eura-135 eura ako se brzo reši, možemo pročitati na web stranici Service-public.fr. Ova novčana kazna može dostići iznos i do 1.500 eura u slučaju ponavljanja prekršaja u sledećih petnaest dana, a ako se u roku od trideset dana primete najmanje tri prekršaja, izrečena krivična sankcija se povećava na šest meseci zatvora i novčanu kaznu od 3.750 eura.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/LeMonde