Sve vesti Svet

U ITALIJI OD PETKA SKUPLJI RAČUNI ZA STRUJU ZA 30%

Pisao Elena Vuk

Računi za struju italijanskim domaćinstvima povećaće se za 29,8% za porodice, a računi za gas za 14,4%, potvrdilo je italijansko regulatorno telo za energiju Arera u prošlonedeljnom saopštenju za javnost. Nove nacionalne tarife stupile su na snagu u petak, početkom četvrtog tromesečja 2021. Do povećanja dolazi usled rastućih troškova energije u celoj Evropi, ali i šire.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Rast cena koji je prešao na potrošače mogao je dostići čak 45 posto, izjavili su iz je Arera-e, da se italijanska vlada nije umešala u ograničenje novog rasta.

Italijanska vlada je prošle nedelje objavila mere koje koštaju tri milijarde eura sa ciljem ograničavanja naglog rasta cena energije za potrošače.

Osim što će troškove za većinu porodica držati ispod 30 i 15 posto, vladine mere držaće dodatne troškove na nuli za one siromašnije, uključujući domaćinstva sa prihodima ispod 8.265 eura, porodice sa najmanje četvoro dece sa prihod manji od 20.000 eura, oni koji primaju državnu penziju ili naknadu za nezaposlene, i za ljude koji su teško bolesni, prenosi Sky TG24.

Merama se takođe smanjuje ‘opšta naplata’ iz računa za gas za sve u poslednjem tromesečju 2021. godine i za električnu energiju za porodice i neka mala preduzeća.

Prošlog kvartala, maloprodajni troškovi električne energije porasli su za 9,9%, a gas za 15,3% od 1. jula. Vlada je takođe zakoračila u to vreme da ograniči troškove sa 1,2 milijarde eura državne pomoći.

Italijanski premijer Mario Draghi rekao je prošle nedelje da su mnogi razlozi poskupljenja energije privremeni, ali je pozvao na dugoročno delovanje, za rešavanje problema.

Italija je jako zavisna o uvozu i troši veliku količinu gasa. Prema službenim statistikama u Italiji oko 40% primarne potrošnje energije čini gas.

Evropa se suočava sa naglim cenama energije jer se ekonomija još uvek oporavlja od pandemije covid-a, dok su rezerve prirodnog gasa na zabrinjavajuće niskom nivou kako se približava zima.

Italijanski potrošači sada plaćaju neke od najviših cena električne energije u Evropi, sa prosečnim troškovima već 145,03 eura po mw/h (megavat sat) prema novinama Corriere della Sera.

To znači da su troškovi veći nego u Portugaliji i Španiji, gde su troškovi električne energije porasli na 141,71 eura po mw/h, dostigavši istorijski maksimum 9. septembra nakon značajnog poskupljenja u većem delu Evrope u poslednjih 12 meseci.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ZeroHedge