Sve vesti Svet

U NEMAČKOJ BI DOKAZ O VAKCINACIJI ILI PCR TEST MOGLI DA POSTANU USLOV ZA KORIŠĆENJE JAVNOG PREVOZA

BERLIN — Želite da idete autobusom ili vozom u Nemačkoj? Uskoro ćete možda morati da dostavite negativan test na COVID-19 ili dokaz o vakcinaciji ili nedavnom oporavku, jer zemlja u Evropi postaje jedna od onih koja razmatra drastične korake u borbi protiv novog porasta broja slučajeva u regionu.

U NEMAČKOJ BI DOKAZ O VAKCINACIJI ILI PCR TEST MOGLI DA POSTANU USLOV ZA KORIŠĆENJE JAVNOG PREVOZA

Ovaj četvrti talas zaraze daje izazove vladi u tranziciji, sa tri stranke koje pregovaraju o formiranju sledećeg kabineta nakon neuspešnih izbora u septembru.

Socijaldemokrate, Zeleni i FDP rekli su u ponedeljak da će dodati oštrije mere svom nacrtu zakona koji se razmatra u Bundestagu (donji dom parlamenta) kako bi se izborili sa epidemijom.

Takozvana 3G pravila koja zahtevaju negativan test na COVID-19, ili dokaz o oporavku ili vakcinaciji, trebalo bi da se primenjuju na javni prevoz, kao i na radna mesta, prema dokumentu koji su dostavile tri strane.

Bilo je nejasno kako će se pravila sprovoditi.

„Da bismo brzo i snažno razbili četvrti talas, dogovorili smo se… dalja pravila“, rekla je viši zakonodavac Zelenih Katrin Gering-Ekard na Tviteru.

Međutim, kasnije je rekla novinarima da nije bilo sporazuma o obaveznoj vakcinaciji u nekim sektorima kao što su domovi za stare, ističući podelu u budućoj vladi između njene stranke i SPD-a s jedne strane i FDP-a s druge strane.

Predlog za nova ograničenja u Nemačkoj došao je pošto je austrijska vlada u ponedeljak uvela zaključavanje za ljude koji nisu vakcinisani protiv COVID-19.

Neke druge evropske zemlje zahtevaju od putnika da dostave dokaz o vakcinaciji ili testove za duga putovanja u javnom prevozu. Ali nejasno je da li je to nekom drugom potrebno za gradski prevoz.

Bundestag bi u četvrtak trebalo da glasa o nacrtu zakona kako bi mogao da stupi na snagu pre isteka nemačkog vanrednog stanja 25. novembra koje je predstavljalo pravni osnov za prethodne mere pandemije.

Novi nacrt zakona isključuje mere poput zatvaranja škola i policijskog časa primenjene tokom ranijih talasa pandemije.

Nulta Tačka/The Epoch Times