Sve vesti Svet

U Nemačkoj postoji veliki rizik od masovnih protesta u toku jeseni i zime- MEDIJI

U Nemačkoj postoji veliki rizik od masovnih protesta u toku jeseni i zime- MEDIJI

Rast cena energije i viši troškovi života mogli bi da izazovu proteste i stvore plodno tlo za radikale, upozoravaju nemački mediji.

Savezne i regionalne vlade Nemačke spremaju se za potencijalni talas protesta koji bi mogao doći ove jeseni ili zime, izvestile su ove nedelje emiteri ARD i RBB, mediji finansirani od strane države.

Kabinet kancelara Olafa Šolca strahuje da bi porast cena hrane i energije mogao da dovede do socijalnih nemira i da bude iskorišćen od strane raznih „radikalnih“ pokreta, objašnjavaju mediji.

Prema pisanju medija, protesti bi mogli biti slični onima koje je Nemačka doživela tokom histerije Covid-19, kada se vlada suočila sa otporom njenoj politici zatvaranja i vakcinacije. ARD-ova novinska služba Tagesschau izvestila je da su neke grupe već pokušale da organizuju proteste u Berlinu pod sloganima „Pobuna“, „Ustanak“ i „Građanski rat“.

Prema izveštajima, protesti bi mogli biti slični onima koji su doživeli tokom histerije Covid-19, kada se vlada suočila s otporom na politiku zatvaranja i vakcinacije.

Novi skupovi bi mogli ponovo da ujedine ljude poznate kao Kuerdenker (lateralni mislioci) u Nemačkoj. Ovo je organizacija osnovnih pokreta koji su postali istaknuti tokom protesta protiv zaključavanja. Nemački mediji su više puta ukazivali na navodne veze pokreta sa raznim ekstremističkim grupama krajnje desnice.

Pokret „Slobodna Saksonija“ u istočnoj nemačkoj pokrajini Saksoniji takođe je pozvao na „masovni građanski otpor“ , navodi medij, citirajući Matijasa Kventa, istraživača sa Univerziteta primenjenih nauka Magdeburg-Stendal.

Ministar unutrašnjih poslova Saksonije, Armin Šuster, takođe je rekao za ARD da se njegovo ministarstvo priprema za „različite” scenarije, dodajući da bi neke „grupe, aktivisti ili stranke” možda nastojale da „iskoriste” trenutnu situaciju za svoje uske ciljeve.

Prema pisanju medija, nemački ministar ekonomije Robert Habek takođe se suočio sa kritikama tokom svoje letnje turneje po Nemačkoj, a njegov govor u gradu Bajrojtu u Bavarskoj bio je „masovno izviždan” prošle nedelje. Demonstranti, koji su organizovali demonstracije tokom njegove turneje, navodno su pozvali na pokretanje gasovoda Severni tok 2 kako bi se ublažila energetska kriza. Oni su takođe navodno tražili ukidanje sankcija uvedenih Rusiji.

Šuster je u međuvremenu pozvao na „krizni tim među resorima“ koji bi ublažio efekte rasta cena i troškova energije, kao i sprečio sve potencijalne društvene nemire. „Kvalitet kriznog upravljanja savezne vlade biće odlučujući faktor u obimu egzistencijalnih strahova, a time i mogućih društvenih protesta“ , rekao je on, dodajući da će, ukoliko Berlin ne uspe da pravilno upravlja krizom, nastati „veliki protestni pokret“ . u Nemačkoj.

Nemačka se priprema za energetsku krizu dok EU pokušava da smanji zavisnost bloka od ruske energije usred zastoja oko vojne akcije Moskve u Ukrajini. Cene gasa su ove godine skoro učetvorostručene, prvenstveno zbog smanjenog priliva iz Rusije, glavnog snabdevača kontinenta.

Ovo je već navelo zvaničnike širom Nemačke da preduzmu neke mere predostrožnosti, u rasponu od ograničavanja maksimalnih temperatura grejanja u javnim zgradama do stvaranja „logora za zagrevanje“ kako bi se pomoglo onima koji se bore da plate svoje račune za grejanje.

NultaTačka