Sve vesti Svet

U Njujorku uvedeno vanredno stanje zbog majmunskih boginja- Sledi vakcinacija medicinskog osoblja

U Njujorku uvedeno vanredno stanje zbog majmunskih boginja- Sledi vakcinacija medicinskog osoblja

Guvernerka Njujorka Keti Hočul proglasila je u petak vanredno stanje usred tekućeg širenja majmunskih boginja, obećavajući da će preduzeti mere za zaustavljanje takozvane epidemije.

„ Proglašavam državnu vanrednu situaciju u slučaju katastrofe kako bih ojačala naše tekuće napore da se suočimo sa izbijanjem majmunskih boginja “, napisala je ona na Tviteru.

Guvernerka je takođe izdao izvršnu naredbu, navodeći da Njujork „ sada doživljava jednu od najviših stopa prenosa “ u zemlji.

„ Više od jednog od četiri slučaja majmunskih boginja u ovoj zemlji nalazi se u Njujorku, što trenutno ima neproporcionalan uticaj na rizične grupe. Radimo danonoćno kako bismo obezbedili više vakcina, proširili kapacitete za testiranje i edukovali Njujorčane o tome kako da ostanu bezbedni “, rekla je Hočul.

Izvršna naredba proširuje krug pojedinaca kojima je dozvoljeno da daju vakcine. Nova lista uključuje osoblje EMS-a, farmaceute, babice, lekare i sertifikovane medicinske sestre.

Hočuč je u četvrtak rekla da je uspela da obezbedi dodatnih 110.000 doza vakcine protiv majmunskih boginja, čime je ukupan broj porastao na 170.000. Planirano je da dodatne doze budu isporučene u narednih četiri do šest nedelja.

Ovo je TREĆI SVETSKI RAT- Stižu HIBRIDNI LJUDI

Deklaracija dolazi nakon što su slične korake preduzele vlasti u San Francisku, koje su u četvrtak proglasile vanredno stanje zbog izbijanja majmunskih boginja.

Od 29. jula, država Njujork je zabeležila najviše slučajeva majmunskih boginja u zemlji, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode broj od 1.345. San Francisko je procenio da je od istog datuma u ​​gradu bilo 305 slučajeva majmunskih boginja.

Prema SZO, trenutna epidemija „ koncentrisana je među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, posebno onima sa više seksualnih partnera “, jer se bolest često prenosi bliskim kontaktom koža na kožu ili kontaminiranim materijalima kao što je posteljina.

NultaTačka