Sve vesti Svet

U novoj obradi francuskog pozorišta JOVANKA ORLEANKA će biti predstavljena kao NEBINARNA LIČNOST

U novoj obradi francuskog pozorišta JOVANKA ORLEANKA će biti predstavljena kao NEBINARNA LIČNOST

Jovanka Orleanka će biti prikazana kao nebinarni lik u novoj produkciji pozorišta Šekspirov Globus.

Francusku heroinu, poznatu po tome što je neustrašivo predvodila Francuze u bitkama protiv engleskih vojnika u Stogodišnjem ratu, igraće nebinarni glumac Izobel Tom u I, Džoan .

Scenario za predstavu, koja se ovog meseca otvara u istorijskom pozorištu, izmenjen je kako bi se promenile zamenice francuskog sveca zaštitnika.

Produkcija je opisana kao „snažna i radosna“, a umetnička direktorka Mišel Teri je rekla da će „dovesti u pitanje rodnu binarnost“ i „nuditi mogućnost druge tačke gledišta“.

Joan of Arc reimagined as non-binary hero in new Globe play

„Vekovima je Jovanka bila kulturna ikona prikazana u nebrojenim predstavama, knjigama, filmovima itd.“, rekla je ona.

„Istorija je pružila nebrojene i divne primere Jovanke prikazane kao žene. Ova produkcija jednostavno nudi mogućnost drugačijeg gledišta. To je uloga pozorišta: jednostavno postaviti pitanje ‘Zamislite ako?’

Teri je nastavila: „Pozorišta proizvode predstave, a u predstavama je sve moguće. Šekspir nije pisao istorijski tačne drame. Uzimao je figure iz prošlosti da bi postavljao pitanja o svetu oko sebe.

„Šekspir se nije plašio neprijatnosti, a ne plaši se ni Globus.

U saopštenju na veb stranici The Globe-a je potvrđeno da je „posvećeno tome da postane inkluzivna i raznolika organizacija“ spremna da napravi „neophodnu promenu“.

„Cilj nam je da stvorimo kulturu i okruženje u kojima će svačije iskustvo na Šekspirovom globusu biti jednako, inkluzivno i pravedno“, pisalo je.

NultaTačka/TheIndependent