Sve vesti Svet

U ovoj zemlji Vlada će pokloniti milione biljaka kanabisa svojim građanima

U ovoj zemlji Vlada će pokloniti milione biljaka kanabisa svojim građanima

Tajlandski ministar zdravlja Anutin Charnvirakul najavio je da će nacionalna vlada u junu podeliti milion besplatnih biljaka kanabisa domaćinstvima širom zemlje kako bi ohrabrila Tajlanđane da uzgajaju marihuanu kod kuće, objavio je CNN u sredu.

Vest je usledila nakon odluke kraljevine u januaru kojom se građanima dozvoljava da uzgajaju biljke kanabisa kod kuće nakon što o tome obaveste svoju lokalnu vlast. Biljka se, međutim, može uzgajati samo u medicinske svrhe, a kanabis se ne može komercijalno distribuirati bez odgovarajuće dozvole. Novo pravilo stupa na snagu 9. juna.

Tajlandski zagovornici kanabisa tvrde da će omogućavanje domaćinstvima da uzgajaju biljku kod kuće pomoći pretežno poljoprivrednoj naciji da ubrza svoj ekonomski oporavak nakon Covid histerije.

„Ovo će omogućiti ljudima i vladi da ostvare više od 10 milijardi bahta [godišnje] prihoda od marihuane i konoplje“, tvrdi ministar zdravlja. “Ljudi mogu pokazati svoju mudrost o kanabisu i proizvodima vezanim za konoplju i prodavati svoje proizvode širom zemlje” , dodao je, pozivajući Tajlanđane da uzgajaju onoliko biljaka kanabisa koliko žele.

Dok većina njenih suseda ima stroge zakone o drogama, Kraljevina Tajland je 2018. godine postala prva južnoazijska država koja je legalizovala medicinsku marihuanu. Od tada je na Tajlandu legalno prodavati proizvode od kanabisa sa manje od 0,2 posto THC-a, psihoaktivnog jedinjenja u marihuani. Rekreativna upotreba droge je još uvek zabranjena u zemlji.

NultaTačka