Srbija Sve vesti

U Srbiji nema mleka na rafovima ali zato SRPSKOG MLEKA IMA U BEČU (FOTO)

U Srbiji nema mleka na rafovima ali zato SRPSKOG MLEKA IMA U BEČU (FOTO)

Građani Srbije nedeljama unazad suočavaju se s nestašicama mleka. Rafovi u prodavnicama su skoro potpuno prazni, ali to nije slučaj u Beču – mleka srpskog proizvođača tamo ima sasvim dovoljno.

Oslabljena stočarska industrija, sve manje krava u stočarskom fondu, kao i manjak radnika koji žele da se bave mlekarstvom, odnosno poskupljenja koja ne idu u korist proizvođačima – samo su neki od faktora koji su uticali na to da su rafovi u prodavnicama širom Srbije sve prazniji. Ipak, situacija u Beču potpuno je drugačija.

Na društvenoj mreži Tviter jedan korisnik podelio je fotografiju na kojoj se vidi da mleka ima u normalnim količinama, a za koju tvrdi da je nastala u Beču.

Ova fotografija podelila je korisnike ove mreže na dva tabora. Neki smatraju da je potpuno normalno da je jedan deo proizvodnje namenjen za izvoz, dok drugi tvrde da zbog toga snabdevenost domaćih potrošača ne sme da trpi.

Za razliku od Beča, u gradovima u Srbiji situacija nije baš sjajna – prvo je sve teže bilo da pronađete dugotrajno mleko, ali se alarm upalio onda kada su građani shvatilid a u pojedinim trgovinama nema ni kratkotrajnog.

Zašto nema mleka u Srbiji?

Otkupna cena mleka naterala je mnoge stočare da smanje broj krava, a drugi razlog za nestašice krije se upravo u velikom izvozu ovog proizvoda.

„Jutros sam hteo da kupim flašu mleka od litar i po, sa 2,8 odsto mlečne masti, i nema. Na rafovima gde je stajalo, naslagali su jogurt, kako se ne bi primetilo da nema mleka. Čak i pored cene od 175 dinara, nema ga. Zabrinuo sam se“, rekao je jedan od penzionera iz Kraljeva za naš portal.

Prodavci samo sležu ramenima, a na pitanje zašto nema mleka, odgovora nema. Smanjena količina mleka u tetrapaku koje se distribuira marketima, počela je da se primećuje u poslednjih mesec dana, pa i više.

Mleka će biti sve manje, jer je u Srbiji sve manje krava, a razlog tome je niska otkupna cena koju nude mlekare, ali i slaba zainteresovanost države da konkretnije pomogne proizvođačima mleka.

„Smanjena je proizvodnja sirovog mleka. Otkupna cena je direktno uticala na to. Prema nekim projekcijama, mlekare su u poslednjih mesec dana smanjile proizvodnju za čak 30 odsto. To je mnogo. S druge strane, niko ne zna koliko mleka Srbija izvozi na evropsko tržište koje donosi bolju zaradu od domaćeg. Zato je najverovatnije i smanjena distribucija mleka u našim marketima“, kaže izvor iz jedne od srpskih mlekara.

Inače, po Uredbi o ograničenju cena iz oktobra prošle godine, sve mlekare i prerađivači u Srbiji, obavezni su da na tržište plasiraju istu količinu dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti, po ceni od 115 dinara po litru. Ovom Uredbom Vlada Srbije kontroliše cene, pored ostalih proizvoda, i mleka, još od novembra prošle godine.

NultaTačka/Mediji