Sve vesti Svet

U ŠVAJCARSKOJ JE ODOBRENA PRVA NA SVETU “KAPSULA ZA SAMOUBISTVO”! PROIZVOĐAČ GARANTUJE “NEMA BOLOVA”

Ukoliko ste slučajno pomislili da ste danas pročitali nešto bizarno i nesvakidašnje, verovatno ste se prevarili, jer u nastavku sledi priča koja opovrgava vaša dosadašnja saznanja o glupostima novog doba.

3D štampana kapsula, namenjena za pomoć pri samoubistvu, uspešno je prošla pravni pregled u Švajcarskoj i trebalo bi da bude spremna za rad u zemlji sledeće godine, rekao je njen tvorac.

Eutanazija je legalna u ovoj evropskoj zemlji u kojoj se 1.300 ljudi odlučilo za postupak 2020. godine, prema podacima dve glavne organizacije za pomoć pri samoubistvu.

Životi korisnika ovih usluga završavaju se gutanjem tečnog natrijum pentobarbitala, koji pacijente dovodi u duboku komu pre smrti, ali dr Philip Nitschke, programer iza kapsule Sarco koja izaziva naučnu fantastiku, predlaže drugi pristup, obećavajući svojim klijentima brzu i mirnu smrt bez ikakvih droga.

Euthanasia advocate 'Dr Death' unveils suicide pod that will deliver 'almost-euphoric' end of life | Daily Mail Online

Njegov Pod postiže svoj cilj tako što se puni azotom i tako brzo smanjuje koncentraciju kiseonika i ubija osobu unutra kroz hipoksiju i hipokapniju.

Korisnik Sacro-a „osećaće se malo dezorijentisano i možda će se osećati blago euforično pre nego što izgubi svest,” Nitschke je objasnio, u intervjuu za veb stranicu SwissInfo u subotu. Takođe je rekao da ovom metodom smrt dolazi za 30 sekundi i da „nema panike, nema osećaja gušenja.”

Mašina se aktivira iznutra, a osoba u kapsuli može da pritisne dugme „u svoje vreme” bez potrebe za pomoći, rekao je australijski lekar. Čaša je takođe mobilna i može se preneti na bilo koju lokaciju koju pacijent izabere – bilo da je to posebna ustanova za pomoć samoubistvu ili „idilično okruženje na otvorenom“.

Pravna revizija tehnologije, koja je počela prošle godine, sada je završena i, rekao je Nitschke, „veoma smo zadovoljni rezultatom, koji je otkrio da nismo ništa prevideli… Uopšte nema pravnih pitanja.“

Treći prototip Sarco Pod trenutno se štampa 3D u Holandiji i „trebalo bi da bude spreman za rad u Švajcarskoj 2022.“, dodao je on.

U promotivnom klipu prošle godine, Nitschke je rekao da planira da tehnologiju učini besplatnom. Program za štampanje kapsule bio bi dostupan onlajn i „to bi nam omogućilo da širimo ideju širom sveta“, objasnio je on.

UČESTVUJTE U BORBI PROTIV CENZURE! PRVI VAŠ KORAK JE DA NAPUSTITE MEJNSTRIM MREŽE POPUT FACEBOOK-a! PRIDRUŽITE SE NAJBRŽE RASTUĆEM KANALU U REGIONU NA TELEGRAMU! NULTA TAČKA VAS ČEKA! 

NultaTačka/RT