Sve vesti Svet

U TUNISU SITUACIJA MOŽE LAKO DA IZMAKNE KONTROLI! STRANE SILE ŽELJNE DA SE UMEŠAJU NAKON POČETKA VELIKE KRIZE U TOJ ZEMLJI

U onome što vodeće političke stranke u Tunisu nazivaju pučem, predsednik zemlje Kais Saied brzo je suspendovao parlament i razrešio vladu dužnosti, uzimajući potpunu vlast u svoje ruke. Ovo su pratili i protesti i proslave u celoj zemlji, ali bi brzo moglo eskalirati nasilje ako se situacija ne kontroliše.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Otpuštanje tuniskog premijera Hicham-a Mechichi-ja, zajedno sa suspenzijom parlamenta zemlje na 30 dana, predsednik Saied branio je da je to učinjeno u skladu sa članom 80 nacionalnog ustava.

Ipak, najveća tuniška politička stranka, Ennahda, optužila ga je da čini potpuno suprotno od toga, da ne sledi Ustav i ne obaveštava nikoga o svojoj iznenadnoj odluci o otimanju vlasti.

Nasilje masovnih razmera tek treba da izbije, ali sa zemljama poput UAE koje već godinama kruže oko Tunisa, poput lešinara, možda je samo pitanje vremena kada će trenutna nestabilnost preći na sledeći nivo.

Tunisians protest in southern town after man sets himself alight - Egypt  Independent

Tunis se često hvali kao usamljeni uspeh Arapskog proleća, imajući titulu kao jedina prava demokratija u arapskom svetu. Ipak, zemlja je upletena u probleme korupcije, a nakon talasa napada terorista Daeša na turiste 2015. godine, ekonomija je u padu. Zapravo, već dugi niz godina politički nemiri u zemlji rastu, a strane sile poput Francuske i UAE žele to da kapitalizuju.

Naročito negativan znak da stvari koje će uslediti ne idu u dobrom smeru, nakon što je predsednik preuzeo moć, u al-Jazeera-inu kancelariju u Tunisu navodno je izvršen upad neobeleženih vladinih snaga. Ovo je posebno zabrinjavajuće, jer je al-Jazeera, katarsko izdanje vesti, i pruža povoljne izveštaje o grupama povezanim sa Muslimanskim bratstvom, što znači da ako su na meti njihovi novinari to može ukazivati na pokušaj slamanja stranke Ennahda.

Stranka Ennahda takođe je bila na udaru demonstranata, koji su izašli na ulicu dan pre nedavnog predsednikovog poteza, pozivajući vodeću stranku u parlamentu da podnese ostavku. Iako postoje legitimna nezadovoljstva naroda zbog načina na koji se vlada Tunisa nosila sa trenutnom krizom u zemlji, Abu Dabi već dugo vrši zajedničke napore da podstakne tenzije i ukloni stranku sa bilo koje pozicije vlasti.

Zapravo, UAE su u prošlosti optuživani za pokušaj orkestriranja državnih udara, demonizaciju Ennahde putem svog medijskog aparata i pokušaj mobilizacije javnosti za masovnu pobunu protiv stranke.
Misija UAE je bila da rade na rušenju vlada usmerenih prema Muslimanskom bratstvu širom Bliskog Istoka, bilo da su one u Sudanu, Egiptu, Libiji, Tunisu ili da su samo u grupi, od Jemena do Sirije. Abu Dabi će favorizovati diktature ili demokratije, nastojeći da uništi dobitak koji je postiglo Bratstvo, a nakon toga da uleti i pokupi dobit.

Ennahda faces growing challenges amid Tunisia crises | | AW

Tunis je doživeo revoluciju koja je zbacila bivšeg diktatora, Zine El Abidine Ben Ali-ja, u januaru 2011. Do oktobra iste godine islamska „Ennahda stranka“ pobedila je na prvim demokratskim izborima u zemlji. Međutim, sekularna opozicija u to vreme imala je zemlju duboko podeljenu i strane sile su imale veliku ulogu u podsticanju takvih podela.

2014. godine došlo je do podele vlasti organizovane između predsednika Tunisa i premijera, sa izrađenim novim ustavom, koji je došao kao odgovor na političke nemire. Do 2019. godine razočaranje političkim sistemom je brzo naraslo širom zemlje, izbori te godine na kraju su doveli na vlast sadašnjeg predsednika Kais Saied-a, nezavisnog koji nije bio deo nijedne političke stranke. Tada se uglavnom smatralo da je mešanje stranaca u Tunisu prevaziđeno, iako su tenzije počele da rastu.

Ranije ove godine postalo je jasno da su se pukotine u političkom sistemu Tunisa samo dodatno otkrile, pošto je utvrđen jasan raskol između predsednika, premijera i predsednika parlamenta.

Još uvek nije jasno ko tačno stoji iza ovog trenutnog političkog previranja, ali jedno je sigurno, ako je ovaj potez predsednik u najboljem slučaju preduzeo u dobroj nameri, kao sredstvo zaštite svoje zemlje, bolje da brzo očisti ovu zbrku pre nego što je strane sile iskoriste. U najgorem slučaju, mora se uzeti u obzir da je ovo organizovano sa stranom silom, što će, ako je tačno, značiti da će za narod Tunisa nekoliko narednih meseci biti vrlo teško.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”