Sve vesti Svet

U Vašingtonu zbog demonstracija podignuta sva POLICIJA! Ultra-levičarske grupe najavljuju masovne proteste širom SAD zbog odluke Ustavnog suda

U Vašingtonu zbog demonstracija podignuta sva POLICIJA! Ultra-levičarske grupe najavljuju masovne proteste širom SAD zbog odluke Ustavnog suda

VAŠINGTON — Vrhovni sud je ukinuo ustavnu zaštitu za abortus koja je bila na snazi ​​skoro 50 godina odlukom svoje konzervativne većine da poništi odluku slučajka Roe protiv Vejda . Očekuje se da će ishod od petka dovesti do zabrane abortusa u otprilike polovini država SAD.

Nekoliko minuta nakon što je odluka objavljena, Uprava metropolitanske policije izdala je nalog za potpuno aktiviranje svih raspoloživih i rezervnih jedinica. Dokument je izdat u 10:13 sati po Američkom vremenu.

Kompletno odeljenje biće aktivirano do kraja dana u utorak, 28. juna, kako bi kontrolisalo očekivane proteste i demonstracije koje najavljuju ultralevičarske grupacije predvođene Antifom zbog odluke Vrhovnog suda.

Presuda je donešena više od mesec dana nakon zapanjujućeg curenja nacrta mišljenja od strane sudije Samuela Alita koji ukazuje da je sud bio spreman da preduzme ovaj važan korak.

Alito je, u konačnom mišljenju objavljenom u petak, napisao da su Roe i planirano roditeljstvo protiv Kejsi, odluka iz 1992. koja je reafirmisala pravo na abortus, bila pogrešna na dan kada je odlučeno i da se mora poništiti.

“Smatramo da Roe i Casey moraju biti odbačeni. Ustav ne spominje abortus i nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno nijednom ustavnom odredbom”, napisao je Alito.

Redakcija Nulte Tačke će nastaviti da izveštava o dešavanjima na ulicama Vašingtona i širom amerike nakon najava da će doći do masovnih protesta koji će verovatno biti propraćeni jakim nasiljem.

NultaTačka