Sve vesti Svet

U Velikoj Britaniji nikad veća inflacija, cena energije povećana za 54%

U Velikoj Britaniji nikad veća inflacija, cena energije povećana za 54%

Britanci su od 1.aprila pogođeni ogromnim povećanjem računa za energiju, što je zaokružilo najgoru krizu troškova života u toj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, piše CNN.

Godišnji računi oko 22 miliona domaćinstava će porasti na oko 2.000 funti (2.626 dolara), nakon što je britanski energetski regulator podigao gornju granicu dualnih – struja/gas cena energije za 54 odsto, navodi CNN, a prenosi Bilten Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS)

To je najveći skok cena od kada je britanski regulator počeo da ograničava povećanja cena 2017. godine.

Povećanje će udvostručiti, na pet miliona, broj domaćinstava u Engleskoj koja žive u “energetskom siromaštvu”, to jest koja izdvajaju najmanje 10 odsto svojih ukupnih primanja na račune za energiju, pokazuje analiza nezavisne analitičke firme Resolution Foundation.

“Ovo je najveći šok cena energije u živom sećanju”, rekao je za CNN Adam Scorer, izvršni direktor Nacionalne energetske akcije, dobrotvorne organizacije za borbu protiv energetskog siromaštva.

Kaže da su računi Britanaca već porasli za 12 odsto, prošlog oktobra, poslednji put kada je gornja granica cena bila prilagođena, nakon što je globalna kriza u snabdevanju prirodnim gasom podigla veleprodajne cene na rekordne nivoe.

Nulta Tačka/Novosti