Sve vesti Svet

UDARNO: Tramp postavio prvu objavu na njegovoj novoj društvenoj mreži TRUTH SOCIAL

UDARNO: Tramp postavio prvu objavu na njegovoj novoj društvenoj mreži TRUTH SOCIAL

Bivši predsednik Donald Tramp možda će se uskoro vratiti na društvene mreže i to koristeći svoju platformu koja liči na Tviter. 

Njegov sin Donald Tramp mlađi objavio je na Tviteru snimak navodne prve objave bivšeg predsednika na njegovoj nadolazećoj platformi za društvene mreže Truth Social.

‘Vreme je za malo istine!!!’ Donald Mlađi je napisao u utorak uveče, podelivši fotografiju navodne objave na Truth Social-u od svog oca, koja glasi:

Spremite se! Vaš omiljeni predsednik će vas uskoro videti.

Ponavljajući tvrdnje Donalda Mlađeg, korisnici društvenih medija tvrde da je beta verzija Truth Social pokrenuta za određene korisnike, uključujući bivšeg predsednika.

‘TRUTH Društvena mreža (beta) je gotova i predsednik Tramp je aktivan na sopstvenom računu!’ tvitovala je Liz Vilis, potpredsednica operacija u Right Side Broadcasting Network.

Tramp planira da pokrene Truth Social platformu 21. februara, prema listi na Apple App Store-u. Čini se da je platforma skoro tačna replika Tvitera.

Tramp je govorio o svojim planovima da se uhvati u koštac sa Big Tech-om još od kada mu je zabranjen pristup Tviteru i Fejsbuku u vreme nakon napada na Kapitol Hil (SAD) 6. januara, kada su njegove pristalice napale policiju i upali u Kongres.

On je najavio da pokreće Trump Media Technology Group krajem prošle godine, sa planovima za uslugu pretplate na video na zahtev pod imenom TMTG+ sa zabavom, vestima i podkastovima, kao i za novu platformu društvenih medija.

Snimci ekrana Trampovog Truth Social naloga pokazuju da se navodno pridružio mreži društvenih medija 10. februara.

Od utorka u podne, imao je 175 pratilaca. Nije jasno da li je broj njegovih pratilaca od tada porastao jer platforma još uvek nije dostupna svima.

Novinar DailyMail-a je pokušao da zatraži pristup platformi, ali je stavljen na listu čekanja.

Prema slikama objavljenim na mreži, platforma izgleda veoma slično Tviteru, čiji je Tramp bio strastveni korisnik pre nego što je suspendovan.

Prethodna probna verzija sajta društvenih medija locirana je na mreži u decembru, manje od dva meseca nakon što je mobilna beta verzija postala dostupna nekolicini novinara, izvestio je DailyDot.

Sajt je pokazao stranicu za prijavu namenjenu korisnicima kojima je odobren rani pristup platformi.

Dobro došli u beta izdanje za društvene mreže TRUTH,’ navodi se u poruci dobrodošlice. ‘Tako smo uzbuđeni što ste ovde i zaista cenimo vaše strpljenje dok aktivno činimo ISTINU dostupnijom svima.

Prošlog meseca, TMTG je bio procenjen na 5,3 milijarde dolara na osnovu cene akcija Digital World Ackuisition Corp (DWAC) – takozvane kompanije za blanko čekove koja se koristi da bi Trumpov poduhvat bio javan – koja je porasla za 20 odsto nakon što su se pojavili detalji o platformi kao aplikacija.

Nejasno je za šta se kompanija trenutno ceni.

TMTG je privatna kompanija koja gotovo da nema dostupnih javnih informacija o svom poslovanju, finansijama, rukovodiocima ili drugim operacijama, preneo je Blumberg.

Međutim, u oktobru je kompanija najavila spajanje sa DWAC-om, za koji je rečeno da je TMTG-u doprineo 293 miliona dolara u gotovini u zamenu za akcije u kompaniji.

DWAC je dostigao tržišnu kapitalizaciju od skoro 1,5 milijardi dolara kada je objavljena vest o spajanju.

Tramp, koji će služiti kao predsedavajući TMTG-a, prvi je najavio stvaranje Truth Social prošle jeseni, rekavši da će platforma stvoriti konkurentsku društvenu mrežu trenutnom ‘liberalnom medijskom konzorcijumu’ i ‘uzvratiti protiv ‘Big Tech’ kompanije iz Silicijumske doline, koje su iskoristile svoju jednostranu moć da ućutkaju suprotstavljene glasove u Americi.

Stvorio sam TRUTH Social i TMTG da se suprotstavim tiraniji Big Tech-a. Živimo u svetu u kome talibani imaju ogromno prisustvo na Tviteru, a ipak je vaš omiljeni američki predsednik ućutkan.

Uzbuđen sam što ću uskoro poslati svoju prvu ISTINU na TRUTH Social. TMTG je osnovan sa misijom da da glas svima. Uzbuđen sam što ću uskoro početi da delim svoja razmišljanja na TRUTH Social i da se borim protiv Big Tech-a. Svi me pitaju zašto se neko ne suprotstavi Big Tech-u? Pa, biće uskoro!

Zajedno sa uslugom društvenih medija, TMTG takođe planira da pokrene uslugu pretplate na video na zahtev pod nazivom TMTG+, za koju kaže da će sadržati ‘non-wake’ zabavni programi, vesti, podkasti i još mnogo toga.

Scott St. John, izvršni producent Deal or No Deal i America's Got Talent, imenovan je za šefa TMTG+ korporativnih operacija i nadgledaće uslugu.

Trampova kreacija na Truth Social dolazi pošto mu je ranije ove godine zabranjen Tviter, Fejsbuk i Instagram nakon nemira na Kapitol Hilu 6. januara 2021. Zabrana Tvitera je trajna, a Fejsbuk i Instagram kažu da će razmotriti vraćanje Trampa na funkciju kasnije.

Tramp je koristio Tviter da otkrije političke odluke, otpusti pomoćnike i raspravlja se sa kritičarima, i smatrao ga je vitalnim sredstvom komunikacije sa svojih 88 miliona pratilaca, od kojih su mnogi pristalice. Predsednik je među onima koje komisija od 6. januara istražuje zbog toga što je navodno unapred znao za nerede i pomagao u njihovom organizovanju.

Bivši predsednik se ranije obrušio na kompanije, tvrdeći da narušavaju njegovu slobodu govora i da ih vode ‘ludaci radikalne levice.’

Pošto je njegovo prisustvo na društvenim mrežama bilo ometano, Tramp je bio ostavljen da komunicira sa pristalicama preko svoje veb stranice Sa stola Donalda Džej Trampa, koja je pokrenuta u maju.

Očekivano pokretanje platforme naišlo je na pomešane reakcije na Tviteru.

‘Upravo sam se prijavio. Tviter-ovo vreme je isteklo,’ napisao je korisnik društvenih mreža Tijago Vijana.

#TruthSocial je #DonaldTrumpova TERORISTIČKA MREŽA,’ zalupio korisnik @JamusB.

‘To će VELIKO pomoći @FBI, @CIA i @INTERPOL_HK koncentrišući kriminalne elemente na jednu platformu, što će učiniti još lakšim njihovo uklanjanje. #DTTN #DonaldTrumpTerrorismNetwork. Crnje od NAJCRNJEmreže.’

‘Truth Social zvuči mnogo kao Fire festival; znaš, onaj kome je čak i Anna Delvei rekla ne,’ napisao je @gillivorks, misleći na lažni luksuzni muzički festival koji su osnovali prevarant Bili Mekfarland i reper Ja Rul i žena koja je prevarila banke, članove visokog društva u Njujorku i hotele pretvarajući se da je bogata nemačka naslednica.

Moj omiljeni predsednik će me uskoro videti? Jedva čekam da upoznam Džoa ili Baraka!’ napisala je @ianinamerica.

‘Idite na Trampov eklatantan knockoff, nećete propustiti,’; dodao je @schvimmphan.

‘Truth Social će biti uspešan koliko i Trampov univerzitet, Trampova fondacija i gubitnik koji je dva puta opozvan,’ @mmpadellen je rekao. ‘I to je istina.’

 

Nulta Tačka/DailyMail