Srbija Sve vesti

UDRUŽENJE PEDIJATARA SRBIJE AGITUJE DA SE ZAPOČNE ZA TREĆOM DOZOM VAKCINE ZA DECU KAO I DA SE SVI RODITELJI HITNO VAKCINIŠU

UDRUŽENJE PEDIJATARA SRBIJE AGITUJE DA SE ZAPOČNE ZA TREĆOM DOZOM VAKCINE ZA DECU KAO I DA SE SVI RODITELJI HITNO VAKCINIŠU

Udruženje pedijatara Srbije upozorava tj. dodatno unosi paniku i strah, usled navodnog širenja omikron soja koronavirusa te uporedo predlaže da se deca od 12 godina “busteruju” sa trećom dozom vakcine.

To udruženje je u saopštenju koje je prosleđeno medijima, navelo da podaci iz SAD i zemalja Evrope pokazuju da broj registrovanih slučajeva koronavirusa u uzrastu do 18 godina konstantno pokazuje porast i u apsolutnim ciframa i po učešću u ukupnom broju obolelih.

“Budući da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Takođe, uočen je lagani porast najtežih oblika bolesti multisistemskog inflamatornog odgovora (MIS-C)”, stoji u saopštenju pedijatara.

KOPENHAGEN: MASOVNE DEMONSTRACIJE PROTIV KOVID TIRANIJE KOJE SU MEJNSTRIM MEDIJI SAKRILI

Oni podsećaju da je karakteristika prethodnog epidemijskog talasa, u kom je dominan bio delta soj, bio porast broja obolele dece u odnosu na prethodni, a kako navode, sada je izvesno da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina.

“Najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem je kod mlađih od 4 godine. Posebno zabrinjavajuće je da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije”, navelo je Udruženje pedijatara.

“Jedini način da zaštitimo kategoriju dece od 0-4 godine je vakcinacija svih u njihovom okruženju. Udruženje pedijatara Srbije stoga još jednom apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili. U istom kontekstu, Udruženje apeluje da se deca starija od 12 godina vakcinišu, kao i da se razmotri predlog da deca starija od 12 godina prime i treću, buster dozu vakcine protiv kovida”, navode pedijatri.

NultaTačka/Agencija