Sve vesti Svet

Uganda će novčano da kažnjava sve koji odbijaju da se povinuju globalnom medicinskom teroru

Uganda će novčano da zakažnjava sve koji odbijaju da se povinuju globalnom medicinskom teroru
Pisao Elena Vuk

Uganda planira da izrekne novčane kazne ljudima koji odbiju da se vakcinišu protiv COVID-19, a oni koji ne plate mogli bi da budu poslati u zatvor prema amandmanu na zakon o javnom zdravlju koji se trenutno razmatra u parlamentu.

U Ugandi je vakcinisano (protiv Covid-a) samo trećina stanovništva, pa vlada razmatra kako to da promeni.

Ministarka zdravlja Džejn Rut Aseng rekla je poslanicima u ponedeljak da je amandman važan za ukidanje zastarelih odredbi, reviziju kazni za počinjene prekršaje i zaštitu građana.

Predlog zakona ima odeljak o vakcinaciji i imunizaciji kao javnozdravstvenim merama za zaštitu ugroženih – rekla je ona.

Kada uvodimo nove vakcine, moramo da prikupimo masu ljudi kako bismo stvorili masovni imunitet. Važno je da onaj ko treba da bude vakcinisan, bude vakcinisan.

Ova istočnoafrička zemlja počela je da primenjuje vakcine protiv COVID-19 pre skoro godinu dana, ali je primenjeno samo oko 16 miliona doza u populaciji od 45 miliona. Zvaničnici krive široko rasprostranjenu nevoljnost za nisku pokrivenost.

Ovo je dovelo do toga da je skupštinski odbor za zdravstvo razmatrao Predlog zakona o javnom zdravlju (amandman) 2021, kojim se želi da vakcinacija protiv koronavirusa bude obavezna.

Novi zakon predlaže kaznu od 4 miliona ugandskih šilinga (1.139 dolara) za one koji se ne vakcinišu.

Prema predlogu, oni koji se ne vakcinišu protiv COVID-19 biće kažnjeni sa 4 miliona šilinga ili će [dobiti] zatvorsku kaznu od šest meseci – navodi se u saopštenju parlamenta na svom veb sajtu.

U saopcštenju parlamenta od utorka nije navedeno kada će predloženi zakon verovatno biti predstavljen članovima na usvajanje.

Uganda je u potpunosti ponovo otvorila svoju ekonomiju prošlog meseca nakon skoro dve godine mera protiv korona virusa koje su uključivale policijski čas, zatvaranje preduzeća i škola, zatvaranje granica i druge korake.

Ova zemlja je od tada zabeležila oko 163.000 slučajeva COVID-19 i 3.500 umrlih, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Nulta Tačka/AlJazeera