Svet Tehnologija

UHAPŠENI ČLANOVI “REvil” HAKERSKE GRUPE: OD OTKUPA UZELI 600 MILIONA DOLARA! SAD TRAŽE EKSTRADICIJU UKRAJINCA, “PALO” IH JOŠ ŠESTORO!

Američke vlasti traže izručenje Ukrajinca osumnjičenog da je prikupio 2,3 miliona dolara otkupnine nakon što je upotrebio ransomware REvil za napad na oko 2.500 meta, izvestio je NBC News u ponedeljak.

Ranije u ponedeljak, evropska policijska kancelarija Europol saopštila je da su rumunske vlasti uhapsile još dve osobe osumnjičene za sajber napade u 17 zemalja koje su koristile ransomware REvil za zaključavanje pogođenih računara.

Dvojac, koji nije identifikovan, osumnjičen je da je  izazvao 5.000 infekcija pomoću ransomware-a, držeći u džepu pola miliona evra otkupa, navodi Evropol, koji je rekao da su hapšenja izvršena u četvrtak.

Čovek koga traže američki tužioci, 22-godišnji Jaroslav Vasinski, uhapšen je prošlog meseca na zahtev američke vlade dok je pokušavao da uđe u Poljsku iz Ukrajine, preneo je NBC.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da Vasinski stoji iza napada početkom jula na softversku kompaniju Kaseya sa sedištem u Majamiju. Taj napad je uticao na najmanje 1.500 preduzeća u SAD i drugim zemljama širenjem preko Kaseya softvera.

U tom napadu, metama je rečeno da plate ukupno 70 miliona dolara da bi im računari bili ponovo dostupni.

Ministarstvo pravde SAD-a trebalo bi da održi konferenciju za novinare kasnije u ponedeljak “kako bi dalo saopštenja o značajnom pitanju za sprovođenje zakona”, prema upozorenju odeljenja, koje inače nije identifikovalo prirodu slučaja.

Grupa REvil koja je povezana sa Rusijom, poznata i kao Sodinokibi, 2. jula je pokrenula međunarodni ransomware napad.

Otprilike mesec dana pre toga, grupa je napala najveću svetsku kompaniju za pakovanje mesa JBS, što je navelo kompaniju da prekine rad, poremetivši proizvodnju mesa u Severnoj Americi i Australiji.

Sredinom jula zatvorene su takozvane dark veb stranice povezane sa REvil-om. Američke vlasti su odbile da kažu da li su SAD preduzele mere protiv tih sajtova.

Međutim, zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost je nekoliko dana ranije rekao novinarima da američke vlasti očekuju da će uskoro preduzeti mere protiv grupa za ransomwer.

„Nećemo telegrafisati šta će tačno biti te akcije“, rekao je taj zvaničnik. „Neke od njih će biti očigledne i vidljive, neke možda neće biti. Ali očekujemo da će se održati u narednim danima i nedeljama”.

Evropol je u ponedeljak primetio da su vlasti od februara uhapsile još tri saradnika REvil-a.

Nulta Tačka/CNBC