Sve vesti Svet

Uklanjanje ruske nafte biće katastrofalno za globalna tržišta, upozorava Moskva

Uklanjanje ruske nafte biće katastrofalno za globalna tržišta, upozorava Moskva

Uklanjanje ruske nafte sa tržišta učinilo bi da cene energenata skoče na više od 300 dolara po barelu nafte, rekao je u ponedeljak potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, dodajući da Rusija ne zavisi od Zapada i da može da „preusmeri” svoje snabdevanje negde drugde.

Evropski zvaničnici „još jednom pokušavaju da svu krivicu za svoje nedavne poteze energetske politike svale na Rusiju“, rekao je Novak novinarima, dodajući da „Rusija nema nikakve veze sa trenutnim povećanjem cena zbog nestabilnosti tržišta“.

Rusija je decenijama bila „pouzdan partner“ Evropi, rekao je Novak i dodao da Moskva snabdeva evropske nacije sa oko 40 odsto njihovih potreba za gasom. Zamenik premijera je dao svoje komentare nakon što su cene gasa u Evropi dostigle rekordne vrednosti od skoro 3.900 dolara za 1.000 kubnih metara, dok je cena sirove nafte tipa Brent premašila 130 dolara po barelu prvi put u deceniji.

Zamenik premijera je takođe kritikovao odluku Nemačke da zamrzne sertifikaciju projekta gasovoda Severni tok 2 i naveo da Moskva ima „puno pravo“ da prekine isporuku gasa gasovodom Severni tok 1, koji nije bio na meti zapadnih sankcija. Rusija nije toliko zavisna od zapada i „zna gde da preusmeri“ svoje snabdevanje ako je potrebno. Ipak, Moskva neće preduzeti recipročne mere protiv Evrope u ovom slučaju, dodao je on.

Nemački kancelar Šolc: Evropa ne može bez ruskih energenata

U ponedeljak, nemački kancelar Olaf Šolc priznao je da njegova nacija neće moći da zameni ruske isporuke gasa u skorije vreme i izrazio je protivljenje bilo kakvim sankcijama usmerenim na rusku „esencijalnu” industriju nafte i gasa. Nakon njegovih izjava, cene gasa su smanjene na 2.700 dolara po kubnom metru.

Ruski energetski gigant Gasprom potvrdio je u ponedeljak da će se pridržavati svojih obaveza prema ugovorima i poslovima sa stranim kupcima i takođe je rekao da i dalje koristi ukrajinski sistem za tranzit gasa „uobičajeno“ uprkos sukobu između Moskve i Kijeva.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I LUKA MAKSIMOVIĆ – Krimosi su pošteniji od uglađenih političara

Nulta Tačka/RT