Sve vesti Svet

Ukrajina isprozivala Nemačku jer je Berlin odbio da isporuči tenkove Kijevu

Ukrajina isprozivala Nemačku jer je Berlin odbio da isporuči tenkove Kijevu

Nemačka nije uspela da ponudi nijedan suštinski argument kojim bi opravdala svoju „razočaravajuću” odluku da ne pošalje borbene tenkove u Ukrajinu, izjavio je u utorak ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Pišući na Tviteru, ministar spoljnih poslova je rekao da Nemačka nije dala „ni jedan racionalan argument zašto se ovo oružje ne može isporučiti“ i optužio Nemačku da nudi „samo apstraktne strahove i izgovore“.

Kulebin tvit dolazi nakon što je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht u ponedeljak izjavila da su kapaciteti nemačke vojske dostigli svoj limit pošto je već “predala neverovatnu količinu iz rezervi Bundesvera”.

Kuleba je Lambrehtine reči ocenio kao „razočaravajuće signale“ i insistirao na tome da su Ukrajini „sada potrebni Leopardi i Marderi“, misleći na nemački borbeni tenk Leopard 2 i borbena vozila pešadije Marder.

Berlin je podržavao Kijev skoro od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, snabdevajući, između ostalog, protivvazdušne raketne sisteme Stinger, samohodne haubice PzH 2000 i tenkove za protivvazdušnu odbranu Gepard.

Kristofer Hil: Parada će funkcionisati, mnogi ljudi su radili na tome

Lambreht je rekla da nijedna druga država do sada nije obezbedila Ukrajini borbene tenkove ili borbena vozila pešadije zapadne proizvodnje, dodajući da Nemačka neće biti prva koja će to učiniti.

Vlada kancelara Olafa Šolca suočila se sa kritikama kod kuće od onih koji veruju da Berlin nije učinio dovoljno da podrži Kijev. Bivši ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Melnik otišao je toliko daleko da je Šolca nazvao „uvređenom jetrenom paštetom“ zbog njegovog odbijanja da poseti Kijev u maju.

Šolc insistira da je njegov fokus i dalje na „obezbeđivanju da nema eskalacije rata“, ali ga je general nemačke vojske Klaus Vitman optužio da izgleda da ga je „zastrašio“ ruski predsednik Vladimir Putin.

Isto je nagovestio i Kuleba u svom tvitu od utorka, pitajući „Čega se Berlin plaši a Kijev se ne boji?“

Rusija je više puta kritikovala Nemačku zbog isporuke oružja Ukrajini. Ambasador Moskve u Berlinu Sergej Nečajev optužio je u ponedeljak Nemačku da je prešla „crvenu liniju“ i podrila decenije pomirenja od kraja Drugog svetskog rata snabdevajući oružjem Ukrajinu koje je korišćeno za ubijanje ruskih vojnika i „civilnog stanovništva Donbasa“.

Nulta Tačka/RT